Prof. Dr. Canan Karatay'dan 7 bin yıllık doğal ilaç tavsiyesi geldi! Şifa kaynağı... Prof. Dr. Canan Karatay'dan 7 bin yıllık doğal ilaç tavsiyesi geldi! Şifa kaynağı...

Yeni asgari ücret zammıyla birlikte, çalışanların kıdem tazminatı da yükseldi. Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin haklı bir sebep nedeniyle feshedilmesi durumunda ödenen bir ödeme türüdür.

Mevcut asgari ücretle birlikte, asgari ücret alan bir çalışanın kıdem tazminatı tavanı 13.414 TL olarak belirlendi. Bu değişiklikle birlikte, örneğin 10 yıl boyunca aynı iş yerinde çalışan bir kişi işten ayrıldığında, 134.140 TL gibi bir tutarda kıdem tazminatı alabilecektir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları, 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi ve 4857 Sayılı İş Kanunu'nda açıkça düzenlenmiştir. Bir iş sözleşmesinin haklı bir sebep nedeniyle feshedilmesi durumunda, her tam çalışma yılı için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan fazla çalışma süresi olan kısımlar da oranlanarak hesaplamaya dahil edilir. Kıdem tazminatı hesaplamalarında, işçiye ödenen ücretin yanı sıra sağlanan diğer para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olarak ödenen ikramiyeler vb.) brüt tutarlarıyla birlikte dikkate alınır.

Kıdem tazminatı tavanı, fesih tarihinde geçerli olan bir sınırlamadır. Yeni asgari ücret zammıyla birlikte, bu tavan 13.414 TL olarak belirlendi. Dolayısıyla, bir çalışanın kıdem tazminatı toplam tutarı, son aldığı aylık brüt ücretin o iş yerindeki çalışma süresiyle çarpılmasıyla bulunur. Ücretin içinde yer alan yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesaplamasına dahil edilir.

Kıdem tazminatı, işten ayrılan çalışanlar için önemli bir maddi güvence sağlamaktadır ve yeni kıdem tazminatı tavanıyla birlikte bu güvence daha da artmıştır. Çalışanların haklarının korunması ve adil bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla kıdem tazminatı hükümleri düzenlenmiştir.