Ocak ayında yapılan kartlı ödemeler, yıllık bazda %118'lik bir artışla 970,1 milyar TL'ye ulaştı. Ocak ayı itibarıyla ülkede bulunan kredi kartı sayısı 119 milyona, banka kartı sayısı 190,5 milyona ve ön ödemeli kart sayısı ise 91,1 milyon adete yükseldi. Rakamlar, geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında, kredi kartlarında %17, banka kartlarında %11 ve ön ödemeli kartlarda %24'lük bir artışa işaret ediyor. Toplamda, kart sayısı 400,6 milyon adede ulaşarak, yıllık %16'lık bir artış gösterdi.

Temassız Ödemeler ve İnternet Üzerinden Ödemelerde Artış

Rapora göre, mağaza içi yapılan her dört kartlı ödemeden üçü temassız olarak gerçekleştirildi. Ayrıca, internet üzerinden yapılan kartlı ödemelerin toplamı 284 milyar TL'ye ulaşarak, dijital alışverişin popülerliğinin altını çizdi.

Kartlı Ödemelerin Detaylı Analizi

Kartlı ödemelerin büyük bir kısmı, 810,9 milyar TL ile kredi kartları aracılığıyla yapılırken, banka kartları ile yapılan ödemeler 141,1 milyar TL, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemeler ise 18,1 milyar TL oldu. Kredi kartı ile yapılan ödemelerdeki yıllık büyüme oranı %126, banka kartı ile yapılan ödemelerde %78 ve ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde %124 olarak kaydedildi.

MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı

Ödeme İşlem Adedi de Yükseldi

Kartlı ödeme işlem sayısı da önemli bir artış gösterdi. Ocak ayında gerçekleşen toplam 1,4 milyar kartlı ödeme işlemi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %20'lik bir artışa işaret ediyor. Kredi kartları ile yapılan ödemelerin sayısı 796,1 milyon adetken, banka kartları ile 500,5 milyon, ön ödemeli kartlar ile ise 106,4 milyon işlem yapıldı.