Kargo şirketleri, 2023 yılı içinde gönderim ücretlerine yüzde 60 oranında zam yaparak, gönderi maliyetlerini artırdı. Yılbaşında yapılan yüzde 10'luk ek zam ile birlikte kargo göndermenin maliyeti uçuşa geçti. Gönderi maliyetleri 3 yıl öncesine göre ciddi bir artış gösterdi. Örneğin, 10 kilogramlık bir paketin gönderim maliyeti 3 yıl önce 20 TL iken, bugün ortalama 400 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bu maliyet artışı e-Ticaret şirketleri ve tüketiciler arasında şikayetlere neden oluyor.

Kargo gönderim ücretleri, gönderilen paketin ağırlığı ve teslimat adresine göre belirleniyor. Örneğin, 5 gram ağırlığındaki bir zarfın gönderim ücreti 110 TL'den başlayıp 300 TL'ye kadar çıkabiliyor. İstanbul'dan Antalya'ya bir zarf göndermenin ortalama maliyeti 180 TL iken, aynı gün teslim istenirse bu rakam 300 TL'ye kadar yükseliyor.

Şehirler arası ve ilçeler arası gönderimlerde fiyat farkının çok olmadığı belirtiliyor. Örneğin, İstanbul ile Antalya arasında gönderilen bir zarfın maliyeti 211 TL iken, İstanbul içinde Beylikdüzü ile Maslak arasında aynı zarfın gönderim ücreti 170 TL olabiliyor. Ayrıca, 10 kiloluk bir kolinin gönderim ücreti 150 TL'den başlayıp 1.183 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Uçak bileti tavan fiyatına zam geldi Uçak bileti tavan fiyatına zam geldi

Kargo şirketlerinin taşıma fiyatlarında ciddi farklılıklar görüldüğü belirtiliyor. Bu durum, tüketicilerin yanı sıra e-Ticaret sitelerini de etkiliyor. Birçok şirket, ücretsiz kargo kampanyalarını sonlandırmış durumda ve bazı e-Ticaret şirketleri belirli alışveriş tutarlarının üzerindeki siparişlerde ücretsiz kargo kampanyalarını uyguluyor.

Taşımacılık şirketleri, pandemi döneminde büyümeye devam ederken, sektördeki istihdam da önemli ölçüde arttı. Ancak tüketiciler, geç, eksik veya kırık ürün teslimatları ile adres bulunamaması gibi sorunlar nedeniyle kargo sektöründen en çok şikayetçi olan sektör olarak öne çıkıyor. 2023 yılında kargo sektörü toplamda 7 milyar 600 milyon paket teslimatı gerçekleştirdi ve sektör 1 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor.