Son zamanlarda hızla yükselen ve son 46 yılın en yüksek seviyesine ulaşan kakao fiyatları, ton başına 9 bin doların üzerine çıktı. Bu durum, bakır gibi tonu 9 bin dolar civarında olan diğer metalleri geride bıraktı.

Mart ayında kakao fiyatlarında %50'ye varan bir artış gözlendi. Piyasa uzmanları, fiyatların 10 bin dolara kadar çıkabileceği ihtimaline dikkat çekiyor.

Bloomberg Intelligence Analisti Diana Gomes, 2025 Paskalya döneminde çikolata fiyatlarının daha da yükselebileceğine işaret ediyor.

Fiyatlardaki bu yükseliş, çiftçilerin yerel tüccarlara kakao çekirdeklerini satması ve bu tüccarların bunları işleme tesislerine veya küresel tüccarlara satmasıyla küresel tedarik zincirini etkiledi.

Normalde sıkı düzenlemelere tabi olan kakao piyasasında, tüccarlar ve işleme tesisleri genellikle bir önceki yıl için belirlenmiş fiyatlarla kakao çekirdeği satın alırdı. Ancak kıtlık dönemlerinde yerel tüccarlar, çiftçilerden kakao çekirdeklerini güvence altına almak için genellikle tarla fiyatının üzerinde prim ödemek zorunda kalıyorlar.

Tüccarlar, daha sonra önceden anlaşılan fiyatlar yerine spot piyasada daha yüksek fiyatlardan kakao çekirdekleri satabiliyorlar.

Chery Otomobil Firmasından Dev Kredi Kampanyası: Otomobil Almak İsteyenler İçin %0 Faiz Fırsatı Chery Otomobil Firmasından Dev Kredi Kampanyası: Otomobil Almak İsteyenler İçin %0 Faiz Fırsatı

Küresel tüccarlar, çikolata şirketlerine olan yükümlülüklerini yerine getirmek için kakao çekirdeklerini herhangi bir fiyattan satın almak için çabalarken, yerel işleme tesisleri genellikle kakao çekirdeği sıkıntısı çekiyorlar.

Fildişi Sahili ve Gana, yerel fabrikalara ucuz kredi sağlayarak veya küresel tüccarların satın alabileceği kakao çekirdeği miktarını sınırlayarak onları korumaya çalışıyor.