Kahramanmaraş'ta cips ürününe yeni bir soluk getirildi. Tarhanadan yapılan cipsler birçok ülkeye ihraç ediliyor. Taleplere yetişmekte zorlanıyorlar! İşte 'Cips Tarhana' nın üretim yolculuğu!

Daha önce köylerde çatılarda kurumaya bırakılan tarhana, artan cips talebini karşılamak için tesislere taşınıyor.

Çerezlik tarhanalar makinalar ile cips haline dönüştürülürken, tarhana üreticileri tarhanayı fırınlayıp, acılı, kremalı, kaymaklı ve yoğurtlu cips olarak hem iç hem de dış pazara 1700 ton cips satıyor.

Kahramanmaraş'ta 40 yıldır tarhana üreten Samet Çiftarslan tarhananın Türkiye'nin milli yemeklerinden olduğunu belirtirken açıklamalarına şu şekilde devam etti; "Maraş tarhanası 1985 yılına kadar sadece kent içerisinde tüketilen bir üründü. Bunun diğer şehirler tarafından tanınması, sonrasında yurt dışına açılması 1990'dan sonra oldu. Gurbetçilerin yaşadıkları ülkelerdeki Türk marketlerinde bu ürünü talep etmesiyle başladığımız ihracat bu ülkelerin yerli halklarının da isteğiyle hızla arttı. Biz 1995 yılında ilk ihracatı Almanya'ya gerçekleştirdik. Almanların da bu ürüne talebi olunca Alman marketlerine, arkasından Fransa, İtalya, İsviçre, Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerine göndermeye başladık. ABD, Irak ve Rusya'dan da bu sıralar talep var."

TARHANA ÜRETİMİNİN YÜZDE 45'İ YURTDIŞINA SATILIYOR

Talepler artması sonucu farklı tarhana çeşitlerini ürettiklerini belirten Samet Çiftarslan üretimin yüzde 45'nin yurtdışına satıldığını belirtti.