Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan İsrailli yerleşimcilere yaptırım öngören bir başkanlık kararnamesini imzaladı. Biden'ın imzasıyla hayata geçen karar, Filistinlilere yönelik zorla yerinden etme ve mala zarar verme gibi eylemlerin, hem İsrail hem de tüm Ortadoğu'da güvenlik ve barışı tehdit ettiği gerekçesiyle alındı.

Biden, yazılı açıklamasında, İsrailli yerleşimci şiddetinin dayanılmaz seviyeye ulaştığını belirtti. Kararda, bu tür eylemlerin bölgedeki istikrarı tehlikeye attığı vurgulandı. İlk etapta 4 İsrailli yerleşimcinin yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Yaptırım hükümleri gereği, belirlenen bu kişilere ait varsa Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm mal varlıkları donduruldu, ayrıca Amerikan vatandaşlarının bu kişilerle ekonomik ilişkide bulunması da yasaklandı.

Beyaz Saray yetkilileri, yaptırım listesine dahil edilen kişilerin isimlerini açıklamazken, konuyla ilgili bir Beyaz Saray yetkilisi, düzenlenen arka plan toplantısında, isimleri belirtilmeyen 4 kişinin şimdiden yaptırım listesine dahil edildiğini bildirdi.

Yaptırım kararının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yerleşimcilerin çoğunun yasalara uyduğunu belirterek, "Yerleşimciler konusunda sıradışı önlemler almaya gerek yok" şeklinde bir açıklama yaptı.