İstanbul, beklenen kar yağışının kapısına kadar gelmesine rağmen şehir merkezinde kar yağmamasıyla dikkat çekiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ile AKOM'un verilerine göre, özellikle Silivri'ye kadar ulaşan kar yağışı, şehir merkezine gelindiğinde yağmura dönüşüyor. Bu durum, uzmanlar tarafından çeşitli faktörlere bağlanarak açıklandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek'e göre, İstanbul'un kar yağışına karşı direncinin en büyük nedenlerinden biri, yüksek seyreden hava sıcaklıkları. Sıcaklık sıfırın altına düşmediği sürece kar yağışının gerçekleşmediğini belirten Tek, 2-3 derecelik sıcaklık farklarının yağışın şeklini değiştirdiğini ifade etti.

Deniz suyu sıcaklıklarının da etkisiyle İstanbul'un kar yağışı alamadığını belirten Tek, kar yağışının olması için deniz suyu sıcaklıklarının 8 derecelere kadar inmesi gerektiğini söyledi. Ancak mevcut durumda İstanbul'daki deniz suyu sıcaklıklarının 10 ile 11 derece arasında değiştiğini belirtti.

Uzmanlara göre, Silivri'ye kadar ulaşan kar yağışının şehir merkezine girememesinin bir diğer önemli sebebi ise şehrin merkezinde oluşan "ısı adası." Kentleşme ve yoğun araç kullanımının şehirde bir ısı adası oluşturduğuna dikkat çeken Tek, bu durumun da kar yağışını engellediğini ifade etti.

Memleket Partisi'nden tasarruf açıklaması: 'Ayakta durmaya çalışıyoruz' Memleket Partisi'nden tasarruf açıklaması: 'Ayakta durmaya çalışıyoruz'

Meteoroloji uzmanları, Şubat ayının ikinci haftasında İstanbul'a yeni bir yağışlı sistem gelebileceğini belirtirken, deniz suyu sıcaklıklarının düşmesi durumunda benzer sistemlerin şehir merkezinde de kar yağışına neden olabileceğini vurguladılar. Ancak iklim değişikliğinin etkisiyle deniz suyu sıcaklıklarının düşmediği, bu durumun da kar yağışını olumsuz etkilediği belirtildi.

Adil Tek, mevsimsel tahminlere göre, kış mevsiminin geri kalanında İstanbul'a çoğunlukla yağmur şeklinde yağış beklediklerini ifade etti. Sıcak günlerin sayısının fazla olacağını ancak kar yağışı olasılığının da devam ettiğini söyledi.