İstanbul'daki toplu ulaşım araçlarında kredi kartı, banka kartı veya ön ödemeli kartla yapılan ödemeler normal ücretin üzerinde bir meblağ alınması nedeniyle vatandaşların hoşnutsuzluğunu çekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 8 Ağustos tarihli toplantısında toplu ulaşım ücretlerine yapılan yüzde 51,52 zam sonrasında tam elektronik bilet ücreti 15 lira, metrobüs ücreti ise 22,25 lira olarak belirlendi.

Toplu ulaşımda İstanbul Kart dışındaki kartlarla ödeme yapmak isteyenler, otobüs, vapur, metro ve tramvay hatlarında normal ücretin iki katı olan 30 lira yerine 15 lira, metrobüslerde ise normal ücretin neredeyse üç katı olan 60 lira yerine 22,25 lira ödemeye başladı.

Kredi kartı, banka kartı veya ön ödemeli kartla yapılan ulaşım ücretlerinin normal ücretin iki katı, metrobüslerde ise normal ücretin üç katından daha fazla olması, vatandaşlar arasında tepkilere neden oldu. Vatandaşlar, kartla yapılan ödemelerin normal ücret seviyesinde veya en fazla 1-2 lira farkla olmasını talep ettiler.

Altı bankadan faizsiz kredi kampanyası! Detaylar belli oldu Altı bankadan faizsiz kredi kampanyası! Detaylar belli oldu

Öğrenci Ferhat Yoldaş, toplu ulaşımda kredi kartıyla ödemenin özendirilmesi gerektiğini ve ücretin normal bilet ücretiyle aynı olması gerektiğini belirtti.

Yoldaş, İstanbul'a birçok turistin geldiğini vurgulayarak, "Hem yabancı hem de yerli turistlerin İstanbul Kart gibi bir şeye sahip olmaması gerektiğini düşünüyorum. Kredi kartıyla ödeme yapmak daha kolay olmalı. Ben de İstanbul Kart kullanıyorum, güzel bir sistem ama yetersiz mi? Eğer ödeme yapma seçeneğim olsaydı kredi kartıyla öderdim ama maliyetli olduğu için tercih etmiyorum." dedi.

Özel halk otobüsü şoförü Zekeriya Çetin, bir yolcusunun İstanbul Kart'ında yeterli bakiye olmaması nedeniyle kredi kartıyla ödeme yaptığını ve 15 lira yerine 30 lira ödemek zorunda kaldığını paylaştı.

Çetin, kredi kartıyla ödemenin normal ücretle aynı veya en fazla 1-2 lira fazla olması gerektiğini belirterek, "Kredi kartıyla ödeme yapmak çok pahalı, bu uygulama olmamalı." dedi.

Eyüp Yiğit, başlangıçta kredi kartıyla ödeme uygulamasının iyi bir fikir olduğunu ve vatandaşlara kolaylık sağlayacağını düşündüğünü ifade etti. Yiğit, İstanbul Kart'ın unutulması durumunda kredi kartıyla ödeme yapılabileceğini ancak toplu ulaşım ücretlerinin artmasının ardından kredi kartıyla yapılan ödemelerin çok yüksek olduğunu söyledi.

Normal ücret ile kredi kartı ücreti arasındaki büyük farka dikkat çeken Yiğit, bu nedenle uygulamanın gereksiz olduğunu dile getirdi.

Yiğit, normal bilet ücreti ile kredi kartıyla ödenen ücretin aynı seviyede olamayacağını belirterek, "Bir komisyon ödemeniz gerekir, ama ücret normal bilet ücretinin 2-3 katı olmamalıdır. En fazla 1-2 lira fark olabilir. Herkes kredi kartı kullanmıyor. İstisnai durumlarda kullanılabilir ama bu kadar büyük fark, vatandaşlar için zorluk olur. İnsanlar da kullanmaz, bir yıl sonra bu uygulama kaldırılır." şeklinde görüşlerini paylaştı.