İstanbul Planlama Ajansı (İPA), sonuçlarını duyurduğu "Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırması" ile İstanbul'da üniversite öğrencilerinin yaşam maliyetinin asgari ücreti aştığını açıkladı. 2023 Eylül verilerine dayalı bu araştırma, İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencilerinin aylık ve yıllık yaşam maliyetinin ne kadar arttığını analiz etti.

Özgür Özel ve Erdoğan Görüşmesinin Tarihi Belli Oldu Özgür Özel ve Erdoğan Görüşmesinin Tarihi Belli Oldu

Araştırma, öğrencilerin yaşam maliyetini belirleyen temel harcama kalemlerine odaklandı. Bu kalemler arasında barınma, market ve dışarıdan yemek giderleri, fatura ödemeleri, kültür-sanat aktiviteleri, kırtasiye, kişisel bakım, ulaşım harcamaları gibi unsurlar bulunmaktadır. İPA, bu unsurları birincil ve ikincil verilere dayanarak hesapladı.

İPA, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, "Barınma, büyük kentlerde öğrencilerin en büyük gider kalemi olmaya devam ediyor ve yükseköğretim gören gençlerin ihtiyaçları artan enflasyonla birlikte daha maliyetli hale gelmiştir" açıklamasını yaptı.

Araştırmaya göre, özel yurtta kalan bir üniversite öğrencisinin yaşam maliyeti bir yıl içinde neredeyse iki kat artarak asgari ücretin üstüne çıktı. Üç kişilik bir evde yaşayan bir öğrencinin aylık maliyeti ise bir yıl içinde yüzde 134'lük artışla 5 bin 357 TL'den 12 bin 535 TL'ye yükseldi.

Ayrıca, özel yurttaki öğrencilerin barınma harcamalarının 2022-2023 eğitim öğretim döneminde aylık 3 bin 300 TL iken, bu dönemde 10 bin 360 TL'ye çıktığı görüldü. İki kişiyle birlikte kiralık bir evde yaşayan bir öğrencinin barınma harcaması ise geçen yıl 1.900 TL iken bu yıl 6 bin 250 TL'ye yükseldi. Aylık market harcaması geçen yıl 550 TL olan yurtta kalan bir öğrencinin bu yılki market ve dışarıdan yemek harcaması ise 2 bin 287 TL'ye yükseldi. Aynı dönemde evde yaşayan bir öğrenci ise bu kaleme 3 bin 797 TL ayırmak zorunda kaldı.