Türkiye'nin depreme hazırlıklı hale gelmesi amacıyla İstanbul başta olmak üzere, kentsel dönüşüm faaliyetleri hız kazanacak yeni bir yasa tasarısı gündemde. Meclis'in Ekim ayında açılmasıyla birlikte sunulması beklenen İstanbul'a özel kentsel dönüşüm kanun teklifi, vatandaşlar için bir dizi önemli düzenlemeyi içeriyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AK Parti grubu, tasarının üzerinde çalışmalarını sürdürüyor ve teklifin TBMM gündemine sunulması için hazırlıklar devam ediyor. İstanbul'da kentsel dönüşümün hızlanması ve depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi için öne çıkan başlıklar şunlar;

 İmar Sorunu Çözümü: İstanbul'un bazı ilçelerinde yoğunluklu olarak görülen imar sorunları, özellikle okul, spor salonu ve park alanlarına ayrılması gereken yerlerde yapılan binalarla ilgili. Bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalar planlanıyor.

Kahveci: Böyle bir hayat memurlarımıza reva mıdır? Kahveci: Böyle bir hayat memurlarımıza reva mıdır?

Rezerv Alanlara Taşınma: İmara kapalı alanlarda bulunan depreme dayanıksız binaların yıkılması ve bu alanlarda yeni konutların inşa edilmesi için düzenlemeler yapılacak. Bu sayede dönüşüme direnen bina sahiplerine çürük binaların yerine düşük faizli ve uzun vadeli taksitlerle konut sağlanacak.

Şehir Nefes Alacak: İmara kapalı alanlarda yıkılan binaların yerine yeni bina inşası yerine, bu alanların yeşil alanlar, parklar veya amacına uygun kullanımlar için kullanılması planlanıyor. Bu sayede şehrin rahatlaması hedefleniyor.

Dönüşümde Karar Süreçleri: Kentsel dönüşüm sürecinde kararların alınmasında, özellikle yeni bina inşası aşamasında yaşanan sorunları çözmek amacıyla üçte iki çoğunluk koşulu getirilmesi düşünülüyor.

Kira Yardımları: Kentsel dönüşüme katkı sağlamak isteyen ev sahiplerine yapılacak kira yardımlarının artırılması planlanıyor. Bu sayede kira maliyetleri nedeniyle dönüşüme direnenlerin sayısının azalması amaçlanıyor.

Yeni Birim Kurulacak: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde, kentsel dönüşümle ilgili yeni bir başkanlık kurulacak. Bu başkanlık altında, arsa üretiminden gelir getirici işlemlere kadar birçok genel müdürlük oluşturulacak.