İngiliz Devlet Televizyonu BBC geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki korona virüs süreci hakkında bir haber yaptı. İngiltere’deki stüdyoda haber spikeri:
‘’İngiliz Hükümetinin kişisel koruyucu ekipman temin etmeye çalıştığı ülkelerden biride Türkiye. Türk üreticiler hem yurt dışından gelen talebi hem de yerli talebi karşılayabildiklerini söylüyor…’’ sözleriyle giriş yaptıktan sonra sözü İstanbul’daki BBC muhabirine devretti.

İstanbul genelinde bulunan mesleki okullarındaki öğretmenler bu acil işe yoğunlaşmış durumdalar. Açıklamasının ardından mikrofon İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’ya uzatıldı.

Levent Yazıcı, mart ayında tespit edilen ilk vakanın ardından bir hafta içerisinde seri koruyucu ekipman üretimine geçtiklerini belirtti. Ve ekledi: ‘’Birlikte üretimin içerisinde yer aldılar. Ülke olarak elimizde olsa dünyadaki herkese yardım etmek isterdik.’’

Ardından BBC muhabiri, Levent Yazıcı’ya tuzak sorusunu yöneltti: İşi hızla büyütüp bu parçaları üretmeye başladınız. İngiltere’nin aynısını yapamamış olması sizi şaşırtıyor mu?

İşte burada Levent Yazıcı adeta yılların dış işleri bürokratı gibi bu tuzak soruyu ustalıkla ve diplomatik dille cevap vererek savuşturdu. Tuzağa düşmedi. Levent Yazıcı bu soruya: Ben kendi ülkemiz için değerlendireyim. Bu zor zamanları atlatmak için hep birlikte çalışıyoruz, hep birlikte üretiyoruz. Cevabını verirken belki de BBC muhabirinin İngiliz hükümetini aciz gösterme hamlesini boşa çıkararak olası bir diplomatik krizi de geri çevirdi.

Muhabir Levent Yazıcı’nın hakkını teslim ederek: ‘’Diplomatik bir cevap.’’ İfadesini kullandı.

Haberini; Gerçek ise Türkiye’nin güçlü üretim tabanını hızla harekete geçirmiş olduğu. Burada her gün yaklaşık 250 önlük üretiyorlar. Bunlar doktorlar için su geçirmez kumaştan yapılmış. Yıkanıp yeniden kullanılabiliyor. Bunlar hemşireler için. Burada üretilen önlüklerin hepsi doğrudan bu okuldan alınıp yakındaki bir hastaneye götürülüyor, dezenfekte ediliyor ve personele dağıtılıyor. Buradaki öğretmenler yaptıkları işi seferberliğin bir parçası olarak gördüklerini ve hayat kurtardıkları için gurur duyduklarını söylüyorlar. Tıpkı burada İstanbul’daki en büyük hastanelerinden biri olan Cerrahpaşa’daki önlükleri giyen doktor ve hemşireler gibi… ifadeleriyle bitirdi.

Levent Yazıcı, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünde 1.5 yılını geride bıraktı. Bu sürede tüm personeline eşit mesafede kolay ulaşılabilir bir yönetici olduğunu gösterdi. Daha önce görev yaptığı yerlerde kendisinin çalışkan işini titizlikle yürüten ve gece gündüz mesai saati gözetmeden çalışan bir yönetici olduğu ifade edilmekte…

İstanbul gibi 15 milyonluk metropolde bunları uygulayabilmek oldukça zordur. Devletine olan hizmet aşkı ile oldukça programlı ve disiplinli çalışmasını her zaman göstermiştir. Öyle ki hafta sonları görev aldığı tüm sınavların kontrolünü bile büyük bir titizlikle yapmaktadır. Kendisi çalışırken mahiyetindeki İstanbul eğitim ordusu ise ona ayak uydurarak muazzam ilerlemeler kat etmektedir.

Unutulmamalıdır ki İstanbul eğitim camiası yaklaşık 150.000 kişiden oluşmaktadır. Şu an itibari ile 39 ilçenin her birine defalarca gitmiş ilçelerin özelinde okulların işleyişine bizzat temas etmiştir. Bu yoğunlukla da iş yükünde kimseyi kırmadan nezaketinden ödün vermeden çalışmaktadır. Ülke için çalışmanın faydalı olmanın öneminin arttığı şu günlerde kendisi İstanbul eğitim ordusunu çok güzel bir şekilde yöneten bir orkestra şefi olmuştur.
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı gösterdiği yönetim anlayışı ve yaptığı çalışmalarla bürokrasinin devlet geleneğindeki önemini ve diplomasideki zerafetini bir kez daha bizlere hatırlattı. Eğitim camiası ile kurduğu samimi üslubun yanında yıllardır diplomatik ilişki yürüten bir elçi vasfıyla dünya basınına verdiği demeçteki bilgelik takdir topladı. 

Görevine başladığından bu yana gayretiyle Türk fikir hareketinin önemli ismi Nurettin Topçu'nun "Bizim hareketimiz mesuliyet hareketidir" anlayışıyla gecesini gündüzüne kattı. Osmanlı dönemindeki ifadesiyle tam bir kalem efendisi olduğunu gösterdi .

Sonuç olarak ; İstanbul Milli Eğitim Müdürünün , İngiliz BBC televizyonuna verdiği diplomatik cevap üniversiteler de örnek ders olarak okutulabilir. Bürokrasiye yönelik hizmet içi eğitimlerde kullanılabilir .

İstanbul Milli Eğitim müdürünü tebrik ediyoruz . 

Ülke olarak bizi gururlandırdı .