İsrail'e yönelik son saldırı ve "Misafir"in öne çıkışı

Cumartesi sabahı erken saatlerde başlatılan ve Aksa Tufanı Operasyonu olarak bilinen saldırı, hem bölgesel hem de global ölçekte dikkat çekti. Tüm dünya, İsrail'e karşı düzenlenen bu en büyük operasyonu ve ardından gelişen olayları soluksuz bir şekilde izliyor. İsrail’in misilleme saldırıları, Gazze’de sivil kayıplara yol açtı. Ancak odak nokta, bu olayları organize eden ve çok sayıda suikast girişiminden sağ çıkan Hamas’ın askeri lideri Muhammed Deif oldu.

Kimsenin bilmediği bir yaşam

Bakan Tekin: "Mülakatla Alınacak Meslek Sadece Öğretmenlik Olmalı" Bakan Tekin: "Mülakatla Alınacak Meslek Sadece Öğretmenlik Olmalı"

Çeşitli uluslararası kaynaklar, Muhammed Deif’in günlük yaşamına dair ilginç bilgiler paylaştı. İngiliz Financial Times, Deif’in İsrail istihbaratından kaçmak için her gece farklı bir Filistinlinin evinde saklandığını iddia etti. "Misafir", düşmanının radarından sürekli olarak kaçmayı başardığı için bu lakabı almıştı.

İsrail’in başarısız avı ve Deif’in efsaneleşmesi

İsrail’in, Deif’i öldürme girişimleri şimdiye kadar sonuçsuz kaldı. İsrail Ordu Sözcüsü Hidai Zilberman ve ordudan başka bir yetkili, Amerikan New York Times ve BBC’ye verdikleri demeçlerde, Deif’i öldürme planlarını ve bu konudaki başarısızlıklarını doğruladılar. Deif’in 20 yıldır peşinde olan İsrail ordusu, onu hedef almakta süregelen başarısızlığına karşın operasyonlarına devam ediyor.

Bir örgütün iç yükselişi: Deif ve Hamas

1980'lerin sonlarına doğru Hamas örgütüne katılan Deif, İsrail’e karşı silahlı mücadelesini kesintisiz sürdürdü. Örgütün askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nda rütbeleri hızla tırmanan Deif, uluslararası güvenlik uzmanları ve terörle mücadele danışmanları için de tanıdık bir isim haline geldi. Güvenlik uzmanı Matthew Levitt, Deif’in sertliği ve militan yaklaşımları ile tanındığını ve onun, Hamas’ın 1990’larda öldürülen bomba uzmanı Yahya Ayyaş’a yakın bir isim olduğunu dile getiriyor. Levitt ayrıca, İsrail’in Deif peşini bırakmayacağını ve başarısız yakalama girişimlerinin onu daha da efsaneleştireceğini belirtiyor.