Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücretin brüt 13 bin 414 lira, net 11 bin 402 lira olarak uygulanacağını bildirdi.

CHP Milletvekili Öztürk: Mülakat Değişikliği Torpili Resmileştiriyor CHP Milletvekili Öztürk: Mülakat Değişikliği Torpili Resmileştiriyor

Yeni asgari ücret rakamıyla ilgili iş dünyasının önde gelen kuruluşlarından değerlendirmeler şu şekildedir:

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, yüzde 34 zamla emeğin milli gelirden aldığı payın hak ettiği seviyelere gelmesini ve büyümenin kapsayıcılığını artırmasını değerli bulduklarını belirtmiştir. Ayrıca, işveren üzerinde oluşacak yükün bir kısmının devlet tarafından karşılanmasının rekabetçiliği engellemede önemli olduğunu ifade etmiştir.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yeni asgari ücretin enflasyonun üzerinde bir refah artışıyla çalışanın alım gücünü korumasını memnuniyet verici bulduklarını söylemiştir. Ayrıca, asgari ücret paketinde gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi, kıdem tazminatı tavanının enflasyon kadar yükseltilmesi ve SGK üst limit çarpanının eski oranlara çekilmesi gibi konuların da yer almasının yararlı olacağını belirtmiştir.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, işçilerin alın teri ve emeklerinin enflasyonun altında ezdirilmemesinden memnuniyet duyduklarını ifade etmiştir. Ayrıca, işverenlere yönelik destek ve teşviklerin artırılması gerektiğini belirterek, asgari ücretli çalışanlar için sanayi sektörü kapsamında ilave pozitif ayrıcalık sağlanmasının önemli bir adım olabileceğini ve bölgesel asgari ücret uygulamasının da değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, asgari ücret artışının zamlar karşısında eritilmemesi gerektiğini belirtmiş ve enflasyonla sıkı bir mücadele içerisine girilmesinin önemli olduğunu vurgulamıştır. Aydın, enflasyonun tek hanelere çekilmediği sürece çalışanların refah seviyesinin artmayacağını ifade etmiştir.