Dünya genelinde teknoloji devi Apple, geçtiğimiz akşam iOS 16.4'ün kararlı sürümünü kullanıcıların hizmetine sundu. Bu güncelleme, iPhone kullanıcılarına birçok yeni özellik sunarken Türkiye'de yaşayan kullanıcılar için özellikle önemli bir yenilik içeriyordu: iPhone'lardaki 5G desteği artık Türkiye'de de aktif hale getirilmişti. Ancak, pek çoğumuzun bildiği gibi, Türkiye'de 5G şebekesi henüz genel kullanıma sunulmuş değil.

Hangi iPhone modelleri 5G destekliyor?

Öncelikle, hangi iPhone modellerinin 5G desteği sunduğunu belirtmek gerekirse, Apple'ın 2020 yılında gerçekleştirdiği iPhone 12 lansmanında 5G'ye resmen geçiş yaptığını duyurduğunu hatırlatalım. O günden beri piyasaya sürdüğü tüm modellerde 5G desteği sunan Apple, kullanıcılarına birçok avantaj sağlıyor. Şu an için 5G destekli iPhone modelleri şunlar: iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max ve iPhone SE (3. nesil).

Operatörler Türkiye'de 5G desteği veriyor mu?

Ancak, Türkiye'de 5G şebekesi henüz yaygın değil. GSM şirketleri Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone'un internet sitelerini kontrol ettiğimizde, 5G ile ilgili hiçbir kapsama haritası göremiyoruz. Ancak, üçüncü taraf kaynaklara göre Türkiye'nin bazı şehirlerinde 5G bağlantısı mevcut. Örneğin, nperf tarafından sağlanan hız testi verilerine göre, İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya, Antalya, Muğla, Gaziantep, Kayseri ve Trabzon gibi şehirlerde küçük bir 5G kapsama alanı mevcut. Ancak, Türkiye'deki GSM operatörleri henüz 5G desteğini aktif hale getirmediği için bu şehirlerde yaşayan vatandaşlar 5G kullanamıyorlar.

Sonuç olarak, Türkiye'deki iPhone kullanıcıları 5G desteği sunan modellerden birine sahip olsalar bile, 5G bağlantı hizmetlerini henüz kullanamıyorlar. Ancak, Türkiye'deki GSM operatörlerinin 5G desteğini yakın gelecekte aktif hale getirmeleri bekleniyor. Bu da, Türkiye'deki iPhone kullanıcılarının yakın gelecekte 5G teknolojisiyle tanışabilecekleri anlamına geliyor.