2024 yılı itibarıyla, yurtdışından satın alınan ve Türkiye'de kullanılacak akıllı telefonların IMEI kayıt ücretlerine zam geldi. Kasım ayında açıklanan enflasyon rakamlarının ardından bu ücretlerde yapılan güncelleme ile kullanıcılar daha yüksek bir kayıt ücreti ödemek zorunda kalacaklar. Peki, 2024 IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu?

Taşıt Kredilerindeki Düşüş Devam Ediyor! İşte Banka Banka Detaylar Taşıt Kredilerindeki Düşüş Devam Ediyor! İşte Banka Banka Detaylar

Geçtiğimiz kasım ayında açıklanan enflasyon rakamları çerçevesinde, vergi, harç ve cezalara uygulanacak olan yeniden değerleme oranı yüzde 58 olarak belirlendi. Bu oran doğrultusunda 2024 yılında IMEI kayıt ücretlerine ciddi bir artış uygulanacak.

2023 Temmuz'unda 20 bin liraya çıkan IMEI kayıt ücreti, 2024 yılı itibarıyla yüzde 58,46'lık enflasyon farkı eklenerek 31 bin 692 liraya yükselecek. Bu, bir önceki yıla göre %420'lik bir zam anlamına geliyor.

Yurtdışından getirilen cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için zorunlu olan IMEI kayıt işlemi, BTK'nın belirttiği 120 günlük süre içinde e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmelidir. IMEI kayıt işlemi için önce e-Devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanmalı, ardından harç ücreti ödenmeli ve kayıt işlemleri tamamlanmalıdır.

Diplomatik belge sahipleri gibi e-Devlet üzerinden işlem yapamayacak kişiler ise Abone Kayıt Merkezleri'ne başvurarak IMEI kayıt işlemlerini gerçekleştirmelidirler.