Türkiye'de ikinci el araç fiyatlarının düşmesi için arz ve talep dengede olması gerekir. Eğer arz fazla ise ve talep yetersiz ise fiyatlar düşer. Ayrıca ekonomik koşullar, vergi oranları, kredi faizleri gibi faktörler de ikinci el araç fiyatlarını etkileyebilir.

İkinci el araç fiyatlarının artmasındaki bir diğer sebep ise insanların artık arabayı bir "yatırım aracı" olarak görmesi. Öyle ki altın,döviz, hatta borsa bile araba kadar kazandırmayan bir hal aldı. Yüksek enflasyondan korunmak için araç alıp bekleten ve ardından kar ederek satan insanlar da fiyatlardaki artışı tetikledi.

CHİP KRİZİ TETİKLEDİ

Türkiye'de ki ikinci el araç fiyatlarının yukarı yönlü çıkışını tetikleyen olay şüphesizki çip krizi oldu.

"Chip krizi" olarak adlandırılan bir durum, sıfır araç üreticilerinin mikroişlemci (veya "chip") tedarikinde yaşadıkları bir sorunudur. Bu sorun, üreticilerin mikroişlemci tedarikinde yetersiz kalmasına veya tedarik zincirinde gecikmeler yaşamasına neden olmaktadır. Bu, üreticilerin sıfır araçların üretimini sınırlamasına veya tamamen durdurmasına neden olabilir. Bu da sıfır araçların stoklarının azalmasına veya satışlarının düşmesine neden olabilir. Chip krizi, 2020 yılında COVID-19 pandemisi nedeniyle daha da ciddileşmiştir çünkü pandemi sonrası talep ve arz dengelerinde değişiklikler meydana geldi.