Aile ve Gençlik Fonu’na aktarılan kaynak 21,9 milyar liraya yükseldi
Aile ve Gençlik Fonu’na aktarılan kaynak 21,9 milyar liraya yükseldi
İçeriği Görüntüle

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk ve veri sızdırma soruşturmasında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’ü tutuklandı. Şüphelilerin, “İstanbul Senin” uygulaması üzerinden 4,7 milyon kullanıcının kişisel ve konum bilgilerini iki ülkeye sızdırdığı iddia ediliyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, emniyetteki işlemleri tamamlanan 5 şüpheli sağlık kontrollerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık, 4 zanlı için tutuklama, 1 kişi için ise adli kontrol talep etti. Sulh ceza hakimliği 4 şüphelinin tutuklanmasına, 1 şüpheli hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.

Soruşturmanın Detayları

“İBB Hanem” adlı alt uygulamada 11 milyon vatandaşın sandık verilerinin işlenip dışarı sızdırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, örgüt yöneticileriyle bağlantısı tespit edilen 5 kişi daha belirlenmişti. Şüphelilerden ikisinin İBB Akıllı Şehircilik Daire Başkanlığında, diğerlerinin ise İletişim Koordinasyon Merkezi’nde görev yaptığı öğrenildi.

Savcılık, şüpheliler hakkında “kişisel verileri hukuka aykırı olarak yayma” ve “suç örgütüne üye olma” suçlarından gözaltı kararı vermişti.

Başsavcılıktan Açıklama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu’nun elebaşı olduğu iddia edilen çıkar amaçlı suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, “İstanbul Senin” uygulamasında 4,7 milyon kullanıcının kişisel verileri ile konum bilgilerinin iki ülkeye sızdırıldığını, bu verilerin “darkweb” üzerinden satışa çıkarıldığını açıklamıştı.

Aynı açıklamada, uygulama ve bağlı şirketlerde yönetici olan 13 kişi ile firari örgüt yöneticisi Murat Gülibrahimoğlu’nun şirketlerine naylon fatura kesilmesi eylemlerine karıştığı belirtilmişti.

Daha önce gözaltına alınan 15 şüpheliden 6’sı tutuklanmış, 9’u hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştı.