Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki yıkıcı depremin ardından tekrar gündeme gelen olası İstanbul depremi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu harekete geçti. İmamoğlu, İstanbul depremi konulu çalışma yapacak Bilim Kurulu ile bir araya geldi.

Son zamanlarda uzmanlardan İstanbul için yapılan uyarılar, dikkat çekerken, dün akşam tv100 canlı yayınına katılan İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Gökçe'nin Sunucu Ece Üner'in sorusuna verdiği yanıt sosyal medyanın gündemine oturdu.

Sunucu Üner'in "4 yılda İBB bütçesinin ne kadarını depreme ayırdı?" Gökçe, İBB'nin bütçesinin tamamını İstanbul'daki yapı stoğunu yenileme şansına sahip olmadıklarını belirtti. 

 İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe'nin geceye damga vuran açıklaması: 

"Bu eksik bir soru. Tabii ki büyükşehir bütçelerinin büyük bir bölümü depreme dahil olmak zorunda ama biz belediyenin bütçesiyle tamamını da ayırsak İstanbul’daki yapı stoğunu ayağa kaldırıp yenileme şansına sahip değiliz. Çevre Bakanlığı da bütün bütçesini buna ayırarak kentleşme sorunlarını, afet sorunlarını çözemez. Mesele bütçe üzerinden sorulduğunda Türkiye Cumhuriyeti’nin toplam gayri safi yurtiçi hasılasının önemli bir bölümünü ayırsanız da İstanbul’un sorunu 3-4 yılda çözebileceğiniz bir durum oluşmaz. Bunu milli seferberlik haline getirmemiz lazım. En riskli olduğunu bildiğimiz; 30 bin riskli bina var. İstanbul’da toplamda 90 bin riskli bina var."