2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ederken, gözler işçi kesimini temsil etmek için birlikte hareket eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'e çevrildi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, zam pazarlığında yaşanan gelişmeleri açıkladı.

Tekel Bayileri Yüksek Komisyonlardan Şikayetçi! O Sigaralar Artık Satılmayacak Tekel Bayileri Yüksek Komisyonlardan Şikayetçi! O Sigaralar Artık Satılmayacak

Atalay, yaptığı açıklamada hükümetin ilk 6 ay için yüzde 30 zam teklif ettiğini, taban aylık teklifinin 11 bin 500 lira olduğunu söyledi.

İşçi kesiminin hükümete sunduğu talep ise ilk 6 ay için yüzde 45 zam teklifi ve aylık taban teklifi 15 bin lira.

Görüşmelerde, işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in belirlediği ortak taleplerde, "aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi"  maddesi yer alıyor.

Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinin sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı da talep ediliyor.

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla görüşülmeye başlanacak.