Son yıllarda Türkiye'de arabuluculuk, hukuki uyuşmazlıkların çözümü için önemli bir alternatif haline geldi. Bu yöntem sayesinde mahkemelere gitmeden, daha hızlı ve ekonomik bir şekilde uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması mümkün hale geliyor.

Yeni yasal düzenlemelerle birlikte, kira, kat mülkiyeti, ortaklık ve komşu hakkından kaynaklı uyuşmazlıklar için arabuluculuk artık zorunlu hale geliyor. Bu sayede yılda yaklaşık 126 bin uyuşmazlık, en fazla bir ay içerisinde arabulucular aracılığıyla çözüme kavuşturulacak.

Arabuluculuk, tarafların anlaşması üzerine kurulu bir yöntemdir. Bu nedenle, mahkemelere göre daha hızlı ve verimli bir şekilde sonuç alınması mümkün oluyor. Ayrıca, arabuluculuk sürecinde yapılan görüşmeler gizli kalıyor ve bu sayede taraflar arasında oluşabilecek olumsuz etkileşimlerin önüne geçiliyor.

1 EYLÜL'DE UYGULAMA KONUYOR

Özellikle kira uyuşmazlıkları, son yıllarda ülkemizde sıkça karşılaşılan bir sorun haline geldi. Bu nedenle,1 Eylül'de yürürlüğe girecek zorunlu arabuluculuk uygulamasıyla birlikte yaklaşık 74 bin kira uyuşmazlığı da arabulucuya gidecek ve çözüme kavuşturulacak. Ayrıca, kat mülkiyeti, ortaklık ve komşu hakkından kaynaklı uyuşmazlıklar da bu kapsamda yer alacak.