Uluslararası araştırma firması Ipsos'un Şubat 2024'te gerçekleştirdiği ankete göre, Türkiye'de halkın yüzde 85'i en büyük sorunun ekonomi olduğunu belirtti. Bin 600 kişilik örnekleme dayanan ankette, göçmen sorununun yüzde 2-3 civarında olduğu görüldü.

Ankara'da Suç Örgütü Soruşturması: 3 Emniyet Müdürüne Tutuklama Talebi Ankara'da Suç Örgütü Soruşturması: 3 Emniyet Müdürüne Tutuklama Talebi

Araştırmada, TÜİK'in Ocak 2004 için yıllık enflasyon oranını %64,86 olarak açıklamasına ilişkin algılar da değerlendirildi. Katılımcıların yüzde 65'i enflasyonun daha yüksek olduğunu düşündüğünü ifade ederken, enflasyonu TÜİK'in açıkladığı seviyede hissedenlerin oranı yüzde 13 olarak belirlendi. Ayrıca, katılımcıların yüzde 5'i enflasyonun daha düşük hissedildiğini savundu.

Ankete katılanların üçte ikisi (yüzde 75) Türkiye'nin genel durumundan memnun olmadığını belirtirken, memnun olanların oranı yüzde 18 olarak tespit edildi. Yüzde 74'ü enflasyonun artacağını düşünürken, yüzde 71'i döviz kurlarının yükseleceğine inanıyor.

Katılımcıların yüzde 72'si son bir ayda alım gücünün azaldığını hissettiğini bildirdi. Ayrıca, Ipsos'un daha önce yaptığı Dünyanın Endişeleri araştırmasında da, halkın yüzde 50'sinin en büyük endişesinin enflasyon olduğu ortaya çıktı.

Halkın doğrudan etkileyen fiyatlar arasında akaryakıt ücretleri öne çıkıyor. Benzinin litresinin Mayıs 2023'te 19,8 lira iken Mart 2024'te 43,4 liraya, motorin fiyatının ise 18,6 liradan 42 liraya yükseldiği belirlendi.