Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel'deki Birinci Nükleer Enerji Zirvesi'nde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Belçika hükümetine ev sahipliği için teşekkür ederek, "Zirve, sivil nükleer enerjinin geleceği açısından bir dönüm noktası teşkil ediyor." dedi.

Fidan, sivil nükleer enerjinin enerji güvenliği ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolünün vurgulanmasıyla birlikte Türkiye'nin temiz enerjiye geçiş ve enerji rotası çeşitlendirme stratejisi üzerinde çalıştığını belirtti.

Sosyal medyadan duyurdu... Kurultay sonrası üst düzey istifa Sosyal medyadan duyurdu... Kurultay sonrası üst düzey istifa

Türkiye'nin endüstriyel ekonomisi olarak hızla büyüdüğünü ve yeni enerji tedarik programları uygulamaya koyduğunu vurgulayan Fidan, bu nedenle sivil nükleer enerji alanına adım attıklarını söyledi.

Fidan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Türkiye'nin öncü projesi olduğunu ve tamamlandığında ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını ifade ederek, bu seviyenin küçük modüler reaktörler ve ilave konvansiyonel tesislerle artırılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Ülke olarak, UAEA ile işbirliği içinde en yüksek uluslararası güvenlik standartlarını uyguladıklarını ve nükleer enerji projelerinin finansmanı için küresel işbirliğinin önemini vurgulayan Fidan, Zaporijya Nükleer Santrali'nde yaşanan durumun endişe verici olduğunu belirtti ve Türkiye'nin benzer bir felaketi önlemek için çeşitli girişimlerde bulunduğunu ifade etti.

Nükleer silahların kullanılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Fidan, bu tür tehditlerin temiz bir geleceğe zarar verdiğini belirterek, Orta Doğu'da en fazla baskı altında olan bölgenin Gazze olduğunu ve bölgenin nükleer silahsızlandırılması çağrısını yineledi.

UAEA'nın gelişen nükleer güvenlik ve güvenlik manzarasındaki kritik rolünü takdir ettiklerini belirten Fidan, uluslararası toplumun bu konuda ortak bir çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.