On beş günlük dinlenmenin ardından okullarımızda ikinci yarıyılın startı bugün verildi. Türkiye’nin dörtte biri yarınlarına, geleceğine, hayallerine ve umutlarına koşmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2023 yılında yayımlanan istatistiklere göre 75 bin okulda, 19 milyon öğrenci öğrenim görmekte ve 1 milyon 154 bin öğretmen görev yapmaktadır.
Türkiye, sıradan herhangi bir üçüncü dünya ülkesi değildir. Tarihinin kendisine yüklediği bir misyonu vardır. O misyon; mazlumun yanında olmak, zalimin karşısında durmaktır. Güney Amerika’dan Orta Doğu’ya, Afrika’dan Uzak Doğu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada mağdurların, mazlumların ve ezilenlerin umutlarını bağladığı yegane ülke Türkiye’dir.
Gazze’de bombaların altındaki çocukların umudu Türkiye, Doğu Türkistan’da işkenceye maruz kalanların umudu Türkiye, Myanmar’da katliamlara uğrayanların umudu Türkiye, Kara Kıtada açlıktan ölen çocukların umudu Türkiye ve daha nice mazlumların umudu Türkiye…
Türkiye, bu misyonunu gerçekleştirebilmesi için uzay teknolojisini ve ileri askeri teknolojiyi üreten, tarımda, sanayide, ekonomide, ticarette ve enerjide üretimini artıran her alanda gelişmiş bir ülke olarak sadece bölgesel değil, küresel güç konumuna gelmesiyle mümkün olacaktır. Ülkemizin bu hedeflerinin kurgulandığı en önemli yer ise okullarımızdır.
Genel bütçeden en çok ödenek ayrılan ikinci Kurum Milli Eğitim Bakanlığıdır. Okul yatırımlarıyla derslik sayısı: 857 binler seviyesine yükseltildi. Bu sayı 2000’li yıllara göre yaklaşık üç katına çıkarılmıştır. Cumhuriyet tarihinin en büyük öğretmen atamaları yapılarak eğitim ordumuz, yeni neferlerle güçlendirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 20 yılda eğitimde çok köklü bir dönüşüm gerçekleştirilerek eğitimin sorunları en aza indirildi.
Milli Eğitim Bakanımız, Sayın Yusuf Tekin Hocamızın öğretmenler odası buluşmalarıyla öğretmenlerimizle aynı ortamı teneffüs etmesi ve onlarla hemhal olması, Milli Eğitim Sistemi içerisinde en kritik görevi icra eden öğretmenlere ne denli önem verdiğinin göstergesidir. Sayın Bakanımız, öğretmenlerimizin öneri ve görüşlerini alarak elde ettiği verilerle Bakanlığımızın politikalarını belirlemektedir.
Türkiye’nin gelişmesi ve ilerlemesi iyi yetişmiş ve nitelikli insan gücü ile sağlanacaktır. Okullarımız, yarının lider Türkiye’sini inşa edecek nesilleri yetiştiren kurumlardır. Kaliteli bir eğitim ancak sağlıklı ve güvenli ortamlarda gerçekleşir.
Metropollerde bulunan okulların ortalama mevcutları 1200’ dür. Böylesi insan yoğunluğunun en fazla olduğu kurumların başında gelen okullarda sağlığın, temizliğin ve güvenliğin önemi bir kat daha artmaktadır.
Okulların ortalama 6 tane destek personeli ihtiyacı bulunmaktadır. 12.03.2013 tarih ve 25585 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde İŞKUR tarafından toplum yararına programlar (TYP) kapsamında çevre düzenlemesi, bakım, onarım ve temizlik işlerinde çalıştırılmak üzere okullarda ortalama 2 personel istihdam edilmektedir. Okullar, bu alandaki açığı Okul-Aile Birlikleri marifetiyle karşılamaya çalışmaktadır. Okul Müdürleri, mevcut durumda zamanlarının önemli bir kısmını, artan personel giderlerine kaynak bulmak için harcamaktadır.
Okullarda öğrencilerin ve öğretmenlerin sağlık açısından herhangi bir risk yaşamamaları için temizlik çok önemlidir. Bu nedenle İŞKUR tarafından, TYP kapsamında, okullarda istihdam edilen destek personeli sayısı okulların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden güncellenmelidir.
Okul güvenliği olmazsa olmaz şarttır ve okul güvenliği okulun giriş kapısında başlar. Özel güvenlik görevlilerinin yasal prosedürleri ve maliyetleri nedeniyle okullar, özel güvenlik görevlisi yerine destek personellerinden birisini danışman adı altında, okun giriş kapısında güvenlik görevlisi olarak çalıştırma yolunu tercih etmektedir. Bakanlığımız tarafından, 2018 yılında İçişleri ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlıklarıyla ortaklaşa yaptığı "Okullar ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü"ne benzer yeni bir protokol yapılarak, okullar için hayati önem taşıyan özel güvenlik görevlilerinin görevlendirilmesi tekrar hayata geçirilmelidir.
Yıldırım DEMİRCİ