Afyon Valisi Gökmen Çiçek , Sosyal medya fenomenleri ve Radyo programcılarına Frigya vadisini gezdirdi, Sosyal medya fenomenleri ve ünlü radyo programcıları Frigya vadisinde kamp yaptı ...


Bundan 3000 yıl önce Frigyalıların kayalara evler, kaleler, anıtlar oyarak kurduğu, bir medeniyetin adresi Frigya Vadisi… 

Frigya Vadisi Afyonkarahisar-Kütahya ve Eskişehir illeri arasında bulunuyor. 529 bin 632 hektarlık alanı kapsıyor. 

En büyük bölümü Afyonkarahisar sınırları içerisinde yer alıyor.

Ege ve İç Anadolu bölgelerindeki 4 ilden geçen Frig Yolu, Türkiye'nin en uzun üçüncü yürüyüş yoluna sahip 506 kilometrelik parkuruyla doğaseverlerin yeni gözdesi oldu. Güzergâh, Friglerden kalma kaya yerleşimleri, kaya anıtları, mezar odaları, kilise ve şapelleri, peribacaları ve diğer doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini hayran bırakıyor.

Frig Vadisi'nin canlandırılması ve turizme kazandırılması amacıyla 2009'da Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM), bölgedeki tarihi, kültürel, jeolojik, doğal güzellikleri bütünlük içinde yürüyerek ayrıca bisikletle keşfetmeyi sağlayacak projeyi hayata geçirdi. Gezginlerin Frig Yolu'nda bilinçli, güvenli yürümelerini sağlamak için güzergâhın tamamı, uluslararası standartlarda kırmızı ve beyaz renklerle işaretlendi, 73 noktaya bilgilendirici yön tabelaları yerleştirildi.
Yine Emre Gölü'nde yapılan tekne turu ile turistik ürün çeşitliliğini arttırılan Frig Vadileri, alternatif turizmin yeni adresi oldu. Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 2018 yılında açıkladığı sıcak hava balonları uçuşlarının yapılabileceği 9 il içerisinde yer alan Afyonkarahisar’da belirlenen 4 bölge Frig Vadisi sınırları içerisinde kalmaktadır.

Frigler’in Makedonya’dan buraya göçtüğü düşünülüyor. Yani Avrupalılar. MÖ 1100-1000 arası bugün Ankara Polatlı olan bölgeye yerleşmeye başlamışlar. M.Ö.8 yüzyıla gelindiğinde de Orta ve Güneydoğu Anadolu’ya hakim bayağı güçlü bir devlet olmuşlar.

Frigler aynı Kapadokya yaşayan Hristiyanlar gibi kayaları oyarak kendilerine bugün Frig Vadisi dediğimiz alana yayılan kocaman bir yerleşim kurmuşlar. Özellikle Frigler’in Afyonkarahisar-Eskişehir-Kütahya üçgeninde kaya bloklarını oyarak yaptıkları, yer yer kabartmalarla süslü kaya ve anıt mezarlar o günlerden bugünlere gelebilen büyüleyeci yapıtlar.

Her ne kadar uygarlığın başkenti Ankara civarındaki Gordion olsa da, uygarlığın en görkemli dönemlerinden kalma Aslantaş, Yılantaş, Matlaş, Kapıkaya 1 ve Kapıkaya 2 gibi önemli eserler Frig Vadisi’nde yer alıyor. Frigler M.Ö. 6. yüzyılda siyasi üstünlüğü yitirmeye başladığında onlardan sonra gelen Roma ve Bizans dönemlerinde de bölgedeki insanlar hem Frig dilini kullanma, hem de oyulmuş kayalarda yaşamaya devam etmişler.
Binlerce yıl önce Friglilerin yürüdüğü yolları günümüzde, yürüyüş yollarına yerleştirilen tabelalar, yönlendirmeler sayesinde yürümek mümkün.

Kapadokya misali yazın da kışın da gezmeyi keyifli olan Frig Vadisi’nin her yeri büyülü bir yer. Volkanik taşların kolay yontulabilmesi ile ortaya çıkarılmış bir çok tarihi yapı inanılmaz ve ütopik görüntüler oluşturuyor. Bunca heybetli yapı arasında dolaşırken kendinizi yalnız hissedeceksiniz

Emre Gölü Çevre ve Frig Medeniyet Bahçesi projesi ile bölge en önemli destinasyon merkezi olma yolunda. Proje için start verildi. Piknik üniteler, seyir terasları, kır kahvesi, sportif etkinlik alanları ve çadır kamp alanları yer alacak proje ile bölge cazibe merkezi haline getirilecek.  Ayrıca geçtiğimiz dönemlerde bölgeyi hareketlendirmek için Frig Ultra maratonu ve FRig Fotofest ulusal fotoğraf yarışmaları düzenlendi. Bu etkinliklerde Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılarla oldukça ilgi gördü.

Frigya bölgesinde yer alan Ayazini köyündeki Örenyeri Frigler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Doğal kaya yapısının yanı sıra çam ormanları ile kaplı, göller ve yaylalardan oluşan doğa harikası bölge görülmesi gereken yerlerden. Yine aynı şekilde Roma ve Bizanslılara ait mezarların bulunduğu Avdalaz Kalesi Kaya Yerleşimleri, bir yerleşim yerinden çok savunma amaçlı bir kaledir
Frigya Vadisi oldukça fazla ziyaretçi ağırlıyor. Bu hafta sonunda Afyonkarahir Valiliğinin davetiyle Türkiye’nin tanınmış ekran yüzleri ve radyocuları Frigya adisindeydi. 20 tanınmış fenomen emre gölü çevresinde kamp kurdular. Vali Gökmen Çiçek’te gruba eşlik etti ve hafta sonunu fenomenlerle birlikte geçirdi. Kamp ateşi yakıldı, Döğer Atlı Spor Kulübü gösteriler yaptı.

En güzel anlardan birisi ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun fenomenlerle telefonla görüşmesi oldu. Bakan Soylu ekiple hem selamlaştı hem de Afyonkarahisar izlenimlerine dair bilgiler aldı. Bakan Soylu’nun Hopdedik Ayhan olarak tanınan Ayhan Güngör’e “Nerede kalıyorsunuz hangi otelde” demesi üzerine belli süre duran radyo Güngör, “Şu anda kampta çadırda kalıyoruz sayın bakanım” diye yanıt vermesi herkesi güldürdü. Bakan Süleyman Soylu, konuşmasında Afyonkarahisar’ın kaymağı ile bilinen bir şehir gibi düşünülse de aslında bünyesinde çok sayıda lezzeti barındırdığını söyledi. Keyifli bir hafta sonu geçiren ekip, muhteşem coğrafyanın manzarası ve serin Afyonkarahisar gecesinde doğanın tadını çıkardı.

Türkiye’nin en ünlü radyo programcıları ve sosyal medya fenomenleri Afyonkarahisar’a dair notları sosyal medya hesaplarından paylaştılar. Frgiya Vadisine övgüler yağdıran fenomenler, eşsiz coğrafyaya takipçilerini davet ettiler.