Dünyada ve ülkemizde son yıllarda büyük kuraklık yaşanıyor. Buna etken olarak iklim değişiklikleri ve küresel ısınma gösterilebilir. Ticaret Bakanlığı ise önlem olarak bazı ürünlerin ihracatına kayıt uygulaması getiriyor. Bu ürünlere nohut, sülfürik asit ve saf amonyak da eklendi!

Bakanlıktan tarafından yapılan açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan görüşmeler sonucunda, üretimde kaliteyi ve verimi korumak adına özellikle nohut ihracatında gerekli önlemlerin ivedilikle alınmasına yönelik ihracatın yakından takibine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Ayrıca, 12 Ekim'de yayımlanan bir başka tebliğ değişikliğiyle tarım sektöründe bitkisel üretimin olumsuz etkilenmesinin önlenmesi, yurt içi talep durumu ve ihracata yönelik gereken önlemlerin zamanında alınabilmesini teminen kimyasal gübrelerin tamamı için kayıt uygulaması getirildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


"Bu uygulamayı müteakip Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan istişareler neticesinde, kimyasal gübrelerin ham maddelerinden olan 'sülfürik asit' ve 'amonyak' ihracatının da yakından takip edilmesinin, kimyasal gübre arz güvenliği, yurt içi talep durumu ve ihracata yönelik gereken önlemlerin zamanında alınabilmesine fayda sağlayacağı değerlendirilmiştir."

Ayşe Kara