Müşteriler, telefon ya da internet servis sağlayıcılara abone olmak istediklerinde taahhütlere imza atıyor. Ancak müşteriler taahhütleri erken iptal etmek istediklerinde birçok sıkıntı ile karşılaşıyor. Bu sıkıntılardan biri de fahiş fiyatlı cayma bedelleri. Bir cayma bedeli ile karşı karşıya kalma durum da Muş'ta yaşandı.

İlhan Altay adındaki müşteri, 2018'de 24 ay taahhütlü internet bağlattı. Ancak taahhüdünün bitmesini beklemeden 1 yıl 3 ay 10 gün kullandığı interneti kapattırıp aboneliğini iptal ettirdi. Bir ay sonra telefonuna gelen mesajda kendisine 709 TL borç çıkarıldığını gördü. Bunun üzerine Muş İl Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunan Altay, kendisine çıkarılan borcun iptalini istedi. Ancak talep, heyet tarafından reddedildi. Bu yüzden İlhan Altay, Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak karara itiraz etti. Bu sefer mahkeme, İlhan Altaylı'nın lehine karar verdi. Tüketici mahkemesinin aldığı karara göre müşteriler cayma bedeli ödemeyecek.

Müşteriler, telefon ya da internet servis sağlayıcılara abone olmak istediklerinde taahhütlere imza atıyor. Ancak müşteriler taahhütleri erken iptal etmek istediklerinde birçok sıkıntı ile karşılaşıyor. Bu sıkıntılardan biri de fahiş fiyatlı cayma bedelleri. Bir cayma bedeli ile karşı karşıya kalma durum da Muş'ta yaşandı. İlhan Altay adındaki müşteri, 2018'de 24 ay taahhütlü internet bağlattı. Ancak taahhüdünün bitmesini beklemeden 1 yıl 3 ay 10 gün kullandığı interneti kapattırıp aboneliğini iptal ettirdi. Bir ay sonra telefonuna gelen mesajda kendisine 709 TL borç çıkarıldığını gördü. Bunun üzerine Muş İl Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunan Altay, kendisine çıkarılan borcun iptalini istedi. Ancak talep, heyet tarafından reddedildi. Bu yüzden İlhan Altay, Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak karara itiraz etti. Bu sefer mahkeme, İlhan Altaylı'nın lehine karar verdi. Tüketici mahkemesinin aldığı karara göre müşteriler cayma bedeli ödemeyecek.

Avukat Aydın Egemen, "Abonelik sözleşmesi eğer 1 yılın üzerinde veya belirsiz süreli bir sözleşme ise tüketici hiçbir gerekçe bildirmeden fes etme hakkına sahip. Tüketiciyi mağdur eden firmalar, her mağduriyet başına bir asgari ücret cezai şart ödemediği müddetçe biz bu sorunlarla çok karşılaşacağız, çok mağdur insan yaratacağız ve çok haksız kazanç sağlamalarına fırsat vereceğiz. Dolayısıyla bunun önüne ancak yasal bir düzenleme ile geçilebilir" dedi.