Bilindiği üzere her yıl belli dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen alımı yapılmaktadır. Öğretmen alımlarında Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen 4015 sayılı Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar için Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik çerçevesinde ÖSYM tarafından yapılan ve kamuoyunca ismi KPSS olarak bilinen Kamu Personeli Seçme Sınavının KPSS10 puan türü kullanılmaktadır. Yayınlanma tarihi 2002 yılı olan 4015 sayılı yönetmelik tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ilk defa personel alımlarında KPSS sonuçlarını bir şekilde esas almasını zorunlu hale getirmektedir.  Bu kapsamda MEB’de ilgili yönetmelik kapsamında personel istihdamında bulunmaktadır. 2002 yılından itibaren 10 yıl boyunca 2012 yılına kadar yönetmelikte öğretmen adayları için sınav puanı geçerlilik süresi 2 yıl iken 6 Temmuz 2012 yılında bu süre yönetmeliğin 11. Maddesine “Ancak, öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıldır.” cümlesi eklenerek 1 yıla indirilmiştir. Daha sonra özellikle sınavın ücretinin yüksek olduğu öğretmen adaylarının sürekli olarak sınava girdikleri, diğer tüm kamu alımlarında sınav geçerlilik süresinin 2 yıl olduğu gibi gerekçelerle önceki Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz döneminde yapılan bir çalışma ile Cumhurbaşkanlığı tarafından 15 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle, öğretmen adaylarının KPSS puanlarının 1 yıl olan geçerlilik süresinde yeni bir değişiklik yapılarak sınav geçerlilik süresi 11. maddenin 2. cümlesinin kaldırılması neticesinde yeniden 2 yıla çıkarılmıştır.

Bu değişiklikle birlikte 2018 yılında sınava giren adayların puanları 2 yıl geçerlilik hakkına sahip olmuşlardır. Yine benzer şekilde 2019 yılında sınava giren adayların da puanları 2021 yılına kadar geçerli sayılacaktır. Ancak burada özellikle 2019 yılında sınava giren adaylar mağdur olduklarını belirten paylaşımlarda bulunmaktadırlar. Adayların iddialarına göre 2018 yılında yapılan sınav daha kolay bir sınav olmakla beraber 2018 KPSS’ye giren adaylar daha düşük netlerle daha yüksek puanlar elde etmişlerdir. 2019 yılında KPSS’ye girenler ise daha yüksek netler yapmalarına rağmen sınav önceki yıla göre nispeten daha zor bir sınav olmasına rağmen daha düşük puanlarda kalmışlardır.

2019 KPSS mağdurları Milli Eğitim Bakanlığından bu soruna bir çözüm bulmalarını istemektedirler. Önceki atamalarda ortaya koydukları 2019 yılına özel kontenjan belirlenmesi konusu 4015 sayılı yönetmeliğe göre 2018 KPSS’ye giren adayların başvuru hakları olması dolayısıyla mümkün gözükmemektedir. Yine benzer şekilde puan eşitlemesi talebi de ÖSYM’nin kılavuzlarda önceden belirtilmeyen durumlarda geçmiş yıllara yönelik puan eşitlemesi yapamayacağını bildirmesinden dolayı gerçekleşememiştir. Milli Eğitim Bakanlığı ise bu konuda en az yetkili kurumdur. İlgili yönetmelikler çerçevesinde personel alımı yapmaktadır. Adayların taleplerinden sadece 2019 yılı için kontenjan açılması 4015 sayılı yönetmeliğe aykırıdır. Bunun yanında puan eşitlemesi yapma işi de ÖSYM tarafından düzenlenmelidir. Yani sınavı yapan kurum ÖSYM iki sınavın zorluklarını eş değer hale getiremediğinden mağduriyet oluşmuştur. Bu sadece KPSS sınavı için değil ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlar için geçerlidir. Bir sınav sonucunun geçerlilik süresi aynı sınavın muadilinin yapıldığı tarihe kadar olmalıdır. Aksi halde bu tür mağduriyetler yaşanması her zaman olasıdır. 2018-2019 yılı hariç ÖSYM’nin 2012 yılına kadar yaptığı sınavlarda da benzer durumların yaşanmış olma ihtimali yüksektir. KPSS geçerlik süresi tüm adaylar için acilen sadece 1 yılla sınırlandırılmalıdır. Yapmış olduğu sınavları teknik analize tutacak kadar becerisi olduğunu düşündüğümüz ÖSYM’nin de bir an önce ya daha modern test tekniklerine geçmesi ya da akademisyenlerce yüksek riskli sınavlar olarak adlandırılan sınavlarda sınav geçerlilik süresinin  1 yılla sınırlandırılması yönünde Cumhurbaşkanlığı’na görüş bildirmesi gerekmekte ve 4015 sayılı yönetmeliğin değişmesini sağlamalıdır. Her ne kadar kurumlar sadece KPSS sonucunu kullanmayıp mülakatla atama yapsa da özellikle Ziya Selçuk sonrası mülakatlarda adaylara hak geçmemesi adına KPSS puanları yuvarlanarak verildiğinden bu durum sorun yaratmıştır. Umarız ÖSYM 2020 KPSS puanlarıyla ilgili bir eşitleme şartını kılavuza ekler. 2019 KPSS mağdurları da ÖSYM’nin inisiyatif alıp görüş bildirmediği sınav süresine dair sorunlarını önce ek atama daha da olmadı mahkeme yoluyla çözeceklerdir.