NET RAKAMLARI MALİYE BAKANLIĞI AÇIKLAYACAK

Memur ve emekli aylıklarının enflasyon farklı ile yüzde 5,75'lik zamlı maaşları netleşti. Ama sadece onlar değil 65 yaş, engelli aylığı ve evde bakım para alanlar için de artış olacak. Rakamlar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklaması ile netleşecek ama yaklaşık rakamları hesaplamak mümkün.

711 TL'YE YÜKSELMESİ BEKLENİYOR

Örneğin 65 yaş aylığı memur maaş katsayısına endeksli. Memur maaş katsayısı da temmuz ayında ilk 6 aylık enflasyon oranında güncellenecek. Buna göre memur maaş katsayısındaki artışla birlikte 65 yaş aylığının 672 liradan yaklaşık 711'ya yükselmesi bekleniyor.

ENGELLİ AYLIĞI NE OLACAK?

Bir de engelli aylığı alanlar var. Bunun için sağlık kurulu raporuyla en az yüzde 40 engelli olunduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Aylığın ne kadar olduğu ise o engelliklik oranına göre değişiyor. Çalışmayan ve SGK'dan gelir veya aylık almayan engelliler bu parayı alabiliyor.

TEMMUZ AYI ARTIŞI BEKLENİYOR

2020 yılı için belirtilen diğer şartları sağlayan ve yüzde 40 ila yüzde 69 engellilik oranı bulunan engellilere verilen aylık 537 lira. Yüzde 70 ve üstü engellilik oranı bulunan ve başkasının bakımına muhtaç engelliler ise aylık 805 lira alıyor. Bu rakamlar da memur maaş katsayısına endeksli olduğu için temmuz ayında artış gerçekleşecek.

EVDE BAKIM PARASI

Ve evde bakım parası alanlar... 2020 yılının ilk 6 ayında bin 460 lira olan evde bakım parası da memur maaş katsayısının artması ile artacak.