Öğretmen atama sürecine 2019 yılında yapılan KPSS puanlarıyla başvuru yapan öğretmen adaylarının başarı sıraları üzerinden yaptıkları şikâyet ve eleştiriler üzerine kamudanhaber sitesi olarak konuyu araştırdık. 

Konu uzmanları, başarı sırasının adaylara sadece kendisiyle birlikte sınava giren adaylara göre durumlarını görme amacıyla açıklandığı ve başarı sırasına göre bir işlem yapılmadığı; öğretmen atamaya ilişkin mülakat listesinin standartlaştırma işlemleriyle elde edilen “sınav puanı” üzerinden yapıldığına dikkat çekiyor. 

Uzmanlar ayrıca, 2018 KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sonucunda adayların sınava girdiği alan ayrımı yapılmaksızın tüm adayların tek bir KPSSP121 puanıyla sıralanmasına karşın, 2019 ÖABT’de sınav yapılan 18 alanın her biri için kendi içinde KPSSP121 başarı sırası açıklandığını belirtiyor. 

Ayrıca edindiğimiz bilgilere göre, 2020 Haziran ayında başvurusu alınan ve 1 Eylül 2020’de ataması gerçekleştirilen adayların yaklaşık %80’inin 2019 KPSS puanı ile  yüzde 20’sinin ise 2018 KPSS puanı ile atandığı belirtiliyor.