Tunceli’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku soruşturmasında, kısa süre önce gözaltına alınıp adli kontrol şartıyla serbest bırakılan dönemin Tunceli Devlet Hastanesi bilgi işlem görevlileri Burçin Yerlikaya ve Yücel Erdem’in ifadeleri dosyaya girdi. İki şüpheliye de “bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, erişilemez kılma, sisteme veri yerleştirme” suçlaması yöneltildi.

Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, her iki şüpheli de yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Dosyada, Doku’nun hastane kayıtlarıyla ilgili teknik müdahale iddiası öne çıkan başlıklardan biri oldu.

Fenerbahçe'den Aziz Yıldırım iddiasına net yalanlama
Fenerbahçe'den Aziz Yıldırım iddiasına net yalanlama
İçeriği Görüntüle

Hastane kaydı ile evraklar arasındaki fark dikkat çekti

Dosyadaki tespitlere göre, Gülistan Doku’nun POLNET sisteminde 31 Aralık 2019 saat 09.09 itibarıyla hastaneye giriş kaydı bulunduğu belirtildi. Ancak aynı tarihe ilişkin hastane müracaat evrakları istendiğinde, bu tedavi belgelerinin gönderilmediği kaydedildi.

Savcılık değerlendirmesinde, söz konusu kaydın sistemden silinmesinin kasten ve yetkisiz teknik müdahaleyle yapılmış olabileceği yönünde bulgular bulunduğu aktarıldı. Soruşturmanın düğüm noktalarından biri de bu kayıtların nasıl ortadan kaybolduğu sorusu oldu.

Burçin Yerlikaya: Yetkim ve tecrübem yok

SİSOFT taşeronu olarak görev yaptığı belirtilen bilgi işlem görevlisi Burçin Yerlikaya, ifadesinde log kayıtlarını silme yetkisi ve tecrübesi bulunmadığını söyledi. Yerlikaya, o dönemde savcılığın talep ettiği tüm evrakları gönderdiklerini savundu.

İfadesinde, evraklar arasında Gülistan Doku’nun hamile olmadığını gösteren “Beta HCG negatif” ifadesini gördüğünü, ancak bu kaydın hangi tarihe ait olduğunu hatırlamadığını anlattı. Yerlikaya, sistemdeki kayıtların silinmesine ilişkin doğrudan bir işlem yapmadığını öne sürdü.

Yücel Erdem de aynı yönde savunma yaptı

Bir diğer bilgi işlem görevlisi Yücel Erdem de ifadesinde, log kayıtlarını silme yetkisi ve tecrübesi olmadığını belirtti. Erdem, dosyadaki işlemlerden haberi ve bilgisi bulunmadığını savundu.

Erdem ayrıca, sisteme bir hacker tarafından müdahale edilmiş olabileceğini ileri sürdü. İfadesinde, bu tür teknik işlemlerden anladığını duyduğu Gökhan Ertok’un olayla bağlantılı olabileceğini iddia etti.

Dosyada Gökhan Ertok ismi yeniden gündeme geldi

Soruşturma dosyasında adı geçen ihraç polis memuru Gökhan Ertok ile ilgili bölüm de dikkat çekti. İfadeye göre, Gülistan Doku’ya ait dönemin Valisi Tuncay Sonel tarafından sim kart gönderildiği, ayrıca Doku’nun sosyal medya hesabındaki verilerin silinmesiyle ilgili tespitlerde Ertok isminin geçtiği öne sürüldü.

Bilgi işlem görevlisi Yücel Erdem, ifadesinde bu nedenle kayıtların silinmesinden Gökhan Ertok’un sorumlu olabileceğini iddia etti. Dosyada bu bölüm, teknik müdahale ihtimali üzerinden değerlendirilen kritik başlıklardan biri olarak öne çıktı.

Soruşturmanın odağında silinen kayıtlar var

Soruşturmadaki son gelişmeler, Gülistan Doku dosyasında hastane kayıtlarının neden bulunamadığı sorusunu yeniden gündeme taşıdı. Özellikle 31 Aralık 2019 tarihli hastane kaydına ilişkin evrakların dosyada yer almaması, soruşturmanın seyrini etkileyen unsurlar arasında gösterildi.