Son dönemde yapılan asgari ücret artışının ardından gözler şimdi de memur ve emekli maaşlarında yaşanacak zam oranlarına çevrildi. Yılın ikinci yarısı için asgari ücret, %34'lük bir artışla 11.402 liraya yükseltildi. Bu durum, memur ve emeklilerin de maaşlarında bir iyileştirme taleplerini gündeme getirdi.

Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı

Memur ve emekli maaşlarındaki zam oranı, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon oranlarıyla birlikte hesaplanacak. Bu sayede, memurlar ve emekliler için zam oranı netleşecek ve maaşlara yansıtılacak.

Maaş zammı konusunda en önemli belirleyici ise Haziran ayı enflasyon verileri olacak. 5 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamlarının ardından memur ve emekli maaşlarındaki zam oranı kesinlik kazanacak. Bu zam, yılda iki defa gerçekleşen toplu sözleşme zammının yanı sıra 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor.

Memurlar, yılın ilk 6 ayı için %8 oranında sözleşme zammı almışlardı. Ancak bu oranı aşan enflasyon farkı da memurlara ek olarak verilecek. Şu anda açıklanan 5 aylık verilere göre, memur ve memur emeklilerine en az %7,13'lük bir enflasyon farkı imkanı doğdu. SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranı ise şimdiden %15,26 olarak belirlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, düzenlemenin Temmuz ayında Meclis'ten geçeceğini ve en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağını söyledi. Bu düzenlemeyle birlikte memur ve emekli maaşlarında önemli bir iyileştirme sağlanması planlanıyor.

Temmuz ayıyla birlikte memur ve memur emeklileri, sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkına da hak kazanacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 aylık enflasyon kadar zam alacak. Ancak zam oranı verilecek refah payıyla yükselebilir.