Varlık Barışı düzenlemesi, gerçek ve tüzel kişilerin yurt içinde ve yurt dışında bulunan varlıklarını milli ekonomiye kazandırmak amacıyla hayata geçirildi. Bu kapsamda, 31 Mart tarihi son başvuru tarihi olarak belirlendi ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından da son tarihe ilişkin uyarı yapıldı.

Düzenlemeye göre, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları ile yurt içinde bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymetler, diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmazların vergi dairesine beyan edilerek kayıtlara alınması mümkün hale getirildi. Vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olma zorunluluğu aranmaksızın, düzenlemeden herkes yararlanabiliyor.

SON GÜN 31 MART

Varlık Barışı'ndan faydalanmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin yurt içinde ve yurt dışında bulunan varlıklarını 31 Mart'a kadar bildirmeleri gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, son tarihi hatırlatarak bu konuda uyarıda bulundu. Bu düzenlemeyle, yurt dışındaki para, altın, döviz, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları, yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılabilecek.

Ayrıca, yurt içinde bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıkların beyan edilerek kayıt altına alınması ve vergi dairelerine beyan edilen yurt içi varlıkların vergiye tabi tutulması da mümkün olacak. Bu düzenlemeden herkes faydalanabilecek olup, vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olma şartı aranmayacakr. Beyan edilen varlıkların Türkiye'deki banka ya da aracı kurumlarda bir yıl tutulması halinde vergi yüzde sıfır olarak uygulanacak ve beyan edilen varlıklara isabet eden tutarlara ilişkin hiçbir surette vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak.