Ateşkesin ardından, İsrail'in saldırılara devam ettiği Gazze'de su, gıda, ilaç ve hijyen ürünlerinde ihtiyaçlardan dolayı önemli olarak salgın felaketi medyanın gündeminde yer alıyor.

Salgın hakkında, Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, işgallerin sürdüğü Batı Şeria'nın Ramallah semtinde gerçekleştirilen basın toplantısında Gazze'deki hastalıklara yönelik açıklama yaptı.

Bakan Meyle, İsrail’in saldırıların da kaldığı evlerinden edilmiş sivillerin sığındığı okul, hastane gibi saklanma noktalarındaki salgın olaylarının, neredeyse ‘felaket’ derecede olduğu bildirildi.

İşgal altındaki Gazze'de su, gıda, ilaç ve hijyen ürünlerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Meyle, bu durumun insanlar arasında hastalıkların, salgınların, bulaşıcı etkisine ve salgın felaketinin oluşmasına yol açacağını açıkladı.

Bakan Meyle, konumlarını değiştiren insanların yapılan kayıtlarında salgın hastalığın hızlı bir şekilde bulaşıcı olduğunun vurgusunu yaptı.

İshal Vakaları Tüm Yılların Rekorunu Kırdı

Hastalığım "korkunç bir boyuta" geldiğine dikkat çeken Meyle, yer alan konumda hastalık ve salgın durumu hakkında şunları açıkladı;

"117 bin akut solunum yolu enfeksiyonu vakası, 5 yaş altı çocuklarda 86 bin ishal ve dehidrasyon (sıvı kaybı) vakası, 26 bin uyuz ve bit, 2 bin 400'den fazla da su çiçeği vakası tespit edildi. Gazze'de sadece bir ay içinde çocuklarda görülen ishal vakaları, aynı yaş grubunun 2020 ve 2021 yıllarında kaydedilen ishal vakalarını geçti. Hepatit vakalarında da artış gözlendi." ifadelerinde yer verdi.

Borsada Yatırım Yapanlar Dikkat! Uzman İsimden Detaylı Değerlendirme Geldi Borsada Yatırım Yapanlar Dikkat! Uzman İsimden Detaylı Değerlendirme Geldi

Gazze'deki sağlık alanındaki sorunları da dile getiren Meyle, alanda ilaç eksikliği olduğunu ve yatak kontenjanın yetmediğine de vurgu yaptı.

Sağlık Bakanı Meyle, "Hala 20 hastane hizmet dışı. Gazze'nin güneyindeki hastanelerin doluluk oranı yüzde 216'yı geçti. Bunun yanı sıra ciddi anlamda personel, ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt sıkıntısı var." açıklamasını yaptı.

İsrail gerçekleştirdiği saldırılar yüzünden Gazze halkından yaklaşık yüzde 80'ine kapsayan 1,8 milyondan fazla insanın yaşadıkları konumlarından uzaklaştırıldığını ifade eden Meyle, 7 Ekim tarihinden beridir İsrail'in saldırıları kapsamında Gazze'de daha önce şahit olunmamış insanlık felaketi olduğunu ve alt yapının hasar aldığının önemini belirtti.

Filistin Sağlık Bakanı Meyle, Gazze saldırılarında yaşamını yitirenlerin 15 bin 900'ü, yaralı olanların sayısı ise 42 bini geçtiğini söyledi. Hayatını kaybeden bu insanların yüzde 70’i kadın ve çocuklardan oluştuğunu da ayrıca ifade etti.