Hürjet , Samsuna Gidiyor Hürjet , Samsuna Gidiyor

Kamudanhaber- Özel haber

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), pedagojik formasyon eğitimiyle ilgili üniversitelere yeni kararlar bildirdi. Üniversitelerdeki öğretmenlik fakülteleri dışındaki bölümlerde formasyon eğitimi alınabilmesine olanak sağlanacak ve öğrencilere üçüncü yarıyıldan itibaren pedagojik formasyon dersleri verilecektir.

YÖK tarafından yapılan açıklamada, Millî Eğitim Bakanlığı'nın Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu üyeleriyle yapılan toplantı sonucunda alınan kararlar şu şekildedir:

  1. Formasyon Eğitimi Verilecek Alanlar: Öğretmen yetiştiren fakülteler dışındaki bölümlerde de öğrencilere pedagojik formasyon eğitimi verilecektir. Bu sayede, öğrencilerin öğretmenlik alanında nitelikli bir eğitim alabilmesi amaçlanmaktadır.

  2. Formasyon Dersleri: Formasyon eğitimi almak isteyen öğrencilere üçüncü yarıyıldan itibaren pedagojik formasyon dersleri sunulacaktır. Bu dersler, öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik olacaktır.

  3. Üniversite ve Öğretim Elemanları İşbirliği: Eğitim veya eğitim bilimleri fakültesi olmayan üniversitelerdeki öğrenciler, formasyon eğitimi almak için aynı ilde bulunan diğer üniversitelerden faydalanabilecektir. Ayrıca, bu eğitim için diğer üniversitelerdeki öğretim elemanları da görevlendirilebilecektir.

  4. Diploma Üzerinde Belirtilmesi: Formasyon eğitimi alan öğrencilerin diplomasının arka yüzünde, "Pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır" ifadesi yer alacaktır. Ayrıca, derslerin transkripti mezuniyet ortalamasına dahil edilecektir.

  5. Tezsiz Yüksek Lisans Programı: YÖK, üniversiteler bünyesinde 'Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans' programı açılmasına izin verecektir. Mezuniyet sonrasında bu programa ve Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı'na katılmak isteyen öğrencilere bu fırsat sunulacaktır.