Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Uygulama III. Daire Başkanı Bilal Soysal, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü fon soruşturması kapsamında 8 Kasım 2026 Pazar günü tutuklandı. Gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen Soysal, sulh ceza hakimliğinin kararıyla cezaevine gönderildi. Böylece soruşturmada tutuklanan BDDK daire başkanı sayısı ikiye yükseldi.
Soruşturma, sermaye piyasasındaki işlemlerle bağlantılı olarak yürütülüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosunun yürüttüğü dosyada, üst düzey kamu görevlileri ve şirket yöneticileri hakkında adli işlemler gerçekleştirildi.
Bilal Soysal hakkında tutuklama kararı verildi
Fon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Bilal Soysal, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul Adalet Sarayına götürüldü. Soysal'ın sevk edildiği sulh ceza hakimliği, 8 Kasım 2026 tarihinde tutuklanmasına karar verdi.
Kararın ardından Soysal cezaevine gönderildi. Daha önce BDDK Uygulama IV. Daire Başkanı Mustafa Alper Taş'ın da tutuklanmasıyla aynı kurumdan iki daire başkanı soruşturma kapsamında cezaevine gönderilmiş oldu.
Soruşturmanın temelinde sermaye piyasası işlemleri bulunuyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yedi şirkete bağlı 131 yatırım fonunun tasfiye edilmesine yönelik kararın ardından başlatılan adli süreçte farklı kurumlarda görev yapan kişilerin isimleri de dosyada yer aldı.
7 Kasım'da dört isim tutuklandı
Soysal hakkındaki karardan bir gün önce, 7 Kasım 2026 Cumartesi tarihinde dört kişi hakkında tutuklama kararı verildi. Tutuklananlar arasında eski SPK yöneticileri, bir BDDK daire başkanı ve özel sektör temsilcisi bulunuyor.
Soruşturma kapsamında tutuklanan dört kişinin isimleri ve görevleri şöyle:
-
Enver Usca: Eski SPK Başkan Vekili
-
Ercan Urkan: Eski SPK Piyasa Gözetim ve Denetim Daire Başkanı
-
Mustafa Alper Taş: BDDK Uygulama IV. Daire Başkanı
-
Ümit Sincanlı: TERA Holding İdari İşler Direktörü
Usca, Urkan ve Taş hakkında rüşvet suçlaması nedeniyle tutuklama kararı verildiği bildirildi. Ümit Sincanlı da aynı tarihte tutuklanan kişiler arasında yer aldı.
BDDK Başkan Yardımcısının da aralarında bulunduğu dört kişi gözaltına alındı
Soruşturma kapsamında 7 Kasım 2026 tarihinde dört kişiye daha gözaltı işlemi uygulandı. Bu kişiler arasında BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen de bulunuyor.
Gözaltına alınan diğer isimler Bulls Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya, Takasbank Genel Müdürü Yunus Arıncı ve Ruzy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmed Nureddin Çevik olarak açıklandı.
Kemal Akkaya ve Yunus Arıncı, aynı soruşturma çerçevesinde daha önce de gözaltına alınmıştı. İki isim, önceki gözaltı işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.
Eski bakan Fatma Betül Sayan Kaya da tutuklandı
Fon soruşturmasında 6 Kasım 2026 Cuma günü eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya hakkında da tutuklama kararı verildi.
Kaya'nın tutuklanmasına dayanak gösterilen suçlamalar, Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet ile suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüte üye olma olarak bildirildi.
Aynı dosya kapsamında adı geçen Kaya'nın eşi İlyas Kaya ile eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında ise farklı bir adli tedbir uygulandı. İki isim, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada 8 Kasım 2026 tarihinde verilen Bilal Soysal kararıyla birlikte BDDK'dan tutuklanan daire başkanı sayısı iki oldu.




