Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Uygulama 3. Daire Başkanı Bilal Soysal, fon soruşturması kapsamında tutuklandı. 8 Kasım 2026 tarihinde duyurulan gelişme, soruşturmada daha önce Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve BDDK yöneticileri hakkında verilen adli kararların ardından geldi.
Fon soruşturmasında Bilal Soysal tutuklandı
Fon soruşturması kapsamında BDDK'da görev yapan Bilal Soysal hakkında tutuklama kararı verildi. Soysal, kurumun Uygulama 3. Daire Başkanı olarak görev yapıyordu.
Soruşturmada daha önce de çeşitli kurumlarda görev yapan isimler hakkında gözaltı ve tutuklama kararları alınmıştı. 3 Kasım 2026 tarihinde aralarında eski SPK yöneticileri, bir BDDK daire başkanı ve Tera Holding yöneticisinin bulunduğu altı kişi gözaltına alınmıştı.
Adliyeye sevk edilen şüpheliler hakkında farklı adli kararlar verilmişti. Bazı isimler tutuklanırken bir şüpheli hakkında adli kontrol tedbirleri uygulanmış, bir diğer isim ise savcılık ifadesinden sonra serbest bırakılmıştı.
3 Kasım'da hangi isimler gözaltına alınmıştı?
Soruşturma kapsamında 3 Kasım'da gözaltına alınanlar arasında eski SPK Başkan Vekili Enver Usca ve eski SPK Kurul Üyesi Bülent Murat Haholu bulunuyordu.
Eski SPK Ortaklar Finansmanı Dairesi Başkanı Kürşat Sait Babuçcu ile eski SPK Piyasa Gözetim ve Denetim Daire Başkanı Ercan Urkan da gözaltına alınan isimler arasındaydı.
Aynı süreçte BDDK Uygulama 4. Daire Başkanı Mustafa Alper Taş ve Tera Holding İdari İşler Direktörü Ümit Sincanlı hakkında da gözaltı işlemi gerçekleştirildi.
Adliyeye sevk işlemlerinin ardından şüpheliler hakkındaki kararlar şöyle şekillendi:
|
İsim |
Verilen karar |
|---|---|
|
Enver Usca |
Rüşvet suçlamasıyla tutuklandı |
|
Ercan Urkan |
Rüşvet suçlamasıyla tutuklandı |
|
Mustafa Alper Taş |
Rüşvet suçlamasıyla tutuklandı |
|
Ümit Sincanlı |
Örgüt üyeliği ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlamaları kapsamında tutuklandı |
|
Kürşat Sait Babuçcu |
İmza yükümlülüğü ve yurt dışına çıkış yasağı |
|
Bülent Murat Haholu |
Savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı |
Mustafa Alper Taş, BDDK Uygulama 4. Daire Başkanı olarak görev yaparken soruşturma kapsamında tutuklanan isimlerden biri olmuştu. Son olarak Uygulama 3. Daire Başkanı Bilal Soysal hakkında da tutuklama kararı verildi.
Bilal Soysal kimdir, hangi görevlerde bulundu?
1979 yılında Sivas'ta doğan Bilal Soysal, ilk, orta ve lise öğrenimini aynı şehirde tamamladı. Üniversite eğitimini ise Erciyes Üniversitesinde aldı.
2002 yılında Erciyes Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun olan Soysal, daha sonraki yıllarda farklı alanlarda akademik eğitimine devam etti.
2016 yılında Anadolu Üniversitesi İlahiyat Ön Lisans Programını tamamladı. 2019 yılında ise İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki İslam İktisadı ve Finansı Programında yüksek lisans eğitimini bitirdi.
Bilal Soysal'ın BDDK'daki kariyeri
Soysal, kamu görevine 2006 yılında BDDK'da bankacılık uzman yardımcısı olarak başladı. Kurumdaki kariyerinin ilerleyen dönemlerinde bankacılık başuzmanı olarak çalıştı.
Son olarak BDDK Uygulama 3. Daire Başkanlığı görevini üstlendi. Fon soruşturması kapsamında hakkında tutuklama kararı verilen Soysal'ın mesleki geçmişinde bankacılık denetimi alanındaki kamu görevleri bulunuyor.
Böylece soruşturmada 3 Kasım'da BDDK Uygulama 4. Daire Başkanı Mustafa Alper Taş hakkında verilen tutuklama kararının ardından Uygulama 3. Daire Başkanı Bilal Soysal da tutuklanmış oldu.





