Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gerçekleştirdiği konuşmada NATO üyelik süreci ile ilgili Finlandiya için verilen kararda İsveç'in şoke olacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından bugün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ile ilişkilerde daha az sorun yaşandığına dikkat çekerek, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurularını ayrı ayrı değerlendirebileceğini söyledi.

Son dakika açıklamasında bulunan İsveç Cumhurbaşkanı Niinistö'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra Türkiye ile derhal iletişime geçildiğini belirterek şu açıklamada bulundu:

 “Bu konuda Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile hemfikiriz. Kabinem, Erdoğan’ın danışmanı ile Haavisto ve Türkiye Dışişleri Bakanı ile ilk istişareler yapıldı.

“Bu açıklamalar üzerinden koşullandırmalarla yorum yapmak doğru değil. Türkiye’deki genel tablo bu açıklamalarla birlikte değişmemiştir ve hala olduğumuz yerdeyiz. Bu yorumlar, Türkiye’nin değişen söyleminin gelişimini temsil ediyor ve sahip oldukları değer bu. Bu nedenle biz plana sadık kalacağız.

 İsveç ile birlikte hareket ettiğimizi çeşitli programlarda söyledim. Finlandiya’nın NATO üyeliği faydasının bir kısmı, İsveç’in NATO üyesi olması gerçeğinden kaynaklanıyor. Bu belirleyici bir nokta değil ancak dikkate alınması gereken bir nokta.

Şu aşamada söyleyecek bir şey yok. Gelecekte bir açıklama olacaktır”