Ünlü jeolog ve akademisyen Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'un olası bir deprem sonrasındaki korkularını gazeteci Fatih Altaylı ile paylaştı. Şengör, geçirdiği bir operasyon sonrasında hastanede ziyaret edilen bir diyalogda İstanbul'dan taşınmak istediğini belirtti. Gerekçe olarak, deprem sonrasında İstanbul'un nasıl bir hale geleceğini önceden tahmin edebildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'dan taşınma planlarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Çünkü depremden sonra İstanbul'un ne hale geleceğini biliyorum. Tabii ki, bütün İstanbul yerle bir olmayacak, ama muhtemelen Mustafa Erdik'in söylediği gibi akordeon gibi 8 bin binanın çökeceğini düşünüyorum. Bu sayı daha fazla olabilir, 60-70 bin bina tamamen çökmese de yıkılacak."

Şengör, İstanbul'da meydana gelebilecek deprem sonrasında kentte yaşanabilecek felaketi anlatırken, kurtarma çalışmaları için sokaklara girişin mümkün olamayacağını, kent içi ulaşımın çökeceğini ve elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz alt yapısının bitme noktasına geleceğini söyledi. Ayrıca, havalimanlarının hasar göreceğini ve yardım ekiplerinin yetersiz kalacağını belirterek, açlık, yağma ve salgın hastalıkların tetiklenebileceğine dikkat çekti.

Bakan Koca: Ebe ve Hemşire Sayımız İstikrarlı Bir Politikayla Artacak Bakan Koca: Ebe ve Hemşire Sayımız İstikrarlı Bir Politikayla Artacak

Celal Şengör, bu nedenlerle İstanbul'dan taşınma düşüncesiyle birlikte, Çanakkale çevresinde yazlık bir eve veya daha güvenli bir bölgeye yerleşmeyi planladığını ifade etti. İstanbul Depremi'nden ziyade, deprem sonrasında yaşanabilecek felaketi göz önünde bulundurarak bu adımı atmayı düşünüyor.