12 yıl önce kaçak link arıyordu! Joselu Real Madrid'i finale taşıdı 12 yıl önce kaçak link arıyordu! Joselu Real Madrid'i finale taşıdı

Emekliliğin yaşı ve prim günü gibi şartları belirleyen İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı aranıyor. Kısmi emeklilikte en az 15 yıl ve 3600 prim günü gerekiyor. Bu şartları taşıyanlar için emeklilik kapısı sonuna kadar açık.

Özel Durumlar ve Tarihler

8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan vatandaşlar, 50 ile 60 yaş arasında emekli olabiliyor. Eylül 1999 ile Nisan 2008 arası ilk defa çalışmaya başlayan SSK’lılar içinse 25 yıl sigortalılık ve 4500 prim günü şartı var. Mayıs 2008 sonrası için 1 Ocak 2036'ya kadar toplam 5400 gün prim yatırmak gerekiyor.

Yeni Düzenlemeler Kapıda

Önümüzdeki günlerde emeklilik yaşı, kadınlar için çocuk sayısına göre esnetilecek. Ayrıca, esnafın emekliliği için gerekli olan prim gün sayısı da düşecek.

Diğer Avantajlar

Çalışma yaşamına daha önce başlayan ve belirtilen tarihlerde işe giriş yapmış kadınlar ve erkekler için de kısmi emeklilik bir alternatif oluşturuyor. İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre, 1981'den önce işe başlayan kadınlar ve 1976'dan önce işe başlayan erkekler için de bu imkan mevcut.

Özel gruplar için de kolaylıklar var. Örneğin; engelliler, maluller veya maden işçileri gibi zor şartlarda çalışanlar için daha esnek emeklilik imkanları sağlanıyor.

Neden Kısmi Emeklilik?

Kısmi emeklilik, birçok vatandaş için özellikle prim yetersizliği gibi sebeplerden dolayı normal emeklilikten yararlanamayanların tercih edebileceği bir alternatif. Enflasyonun yükselmesi durumunda bile, en düşük emekli aylığı 10 bin lira olacak şekilde güvence altına alınmıştır. Bu, birçok kişi için büyük bir avantaj sağlıyor ve finansal güvenlik oluşturuyor.