Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) statüsünde olan ve emekli aylığı bekleyenler için önemli bir detay ortaya çıktı. EYT başvurusu yapmış ve emekli aylığı henüz bağlanmamış kişilerin e-devlet veya çağrı merkezi üzerinden nedenlerini sorgulamalarının faydalı olduğu belirtildi. Geçmiş yıllardan kalan sadece 1 liralık borç ya da eksik prim günü dahi emekli aylığının bağlanmasına engel olabiliyor.

Kızılay'dan personel alımı: KPSS ve ikamet şartı yok! Kızılay'dan personel alımı: KPSS ve ikamet şartı yok!

EYT kapsamında yapılan başvuruların yıl sonuna kadar 2.5 milyonu, ilerleyen yıllarda koşulları tamamlayacaklarla birlikte 4 milyon 800 bine ulaşması bekleniyor.

Sabah gazetesinin haberine göre, emeklilik işlemleri tamamlananlar peşin ödeme, emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve promosyon dahil tüm haklarını alıyor. Mart ayında başvuruda bulunanlar, en düşük emekli aylığına tamamlandıklarında farkları yatırılıyor.

Aylıklar ve farklar, emeklilik başvurusu yapılırken Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilen banka hesaplarına yatırılıyor. Aylık işlemi tamamlanıp banka bilgileri eksik olanlar ise ikametgahın olduğu bölgedeki Ziraat Bankası'na giderek kimlik numarası ile aylıklarını alabiliyor.

EYT ile emekliliğe hak kazananların yaklaşık 1 milyon 665 bini SSK'lı, 88 bin 650'si Bağ-Kur, 496 bini de kamu çalışanlarından oluşuyor. Başvuruda bulunanlar arasında SSK'lılar ilk sırada yer alırken, Bağ-Kur'lular ikinci sırada bulunuyor. Emekli Sandığı mensubu memurların EYT'ye ilgisinin düşük olduğu gözlemleniyor.

Bu yıl için emekli EYT'den yararlanma hakkına sahip 2 milyon 250 bin kişi olmasına rağmen başvuruda beklenen yoğunluk yaşanmadı. Özellikle kamuda emekliliği hak edenler, emekli olduktan sonra gelirlerinin düşmesini istemedikleri için emekli olmak istemiyorlar.

Gelir Sigortası Sistemi (GSS) borcu bulunanlar, SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasını engellemiyor. Ancak Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıların emekli aylığı bağlanabilmesi için GSS borcunu ödemeleri gerekiyor.

Emekli aylığı bağlanırken, prim günü, aylık bağlama ve prime esas kazanç tutarı gibi çeşitli kriterler göz önünde bulunduruluyor. Sigortalıların emeklilik başvurusu yaptığı dönemdeki kazançları ve prim ödemeleri hesaplanarak emekli aylığı belirleniyor. Ancak detaylı emeklilik hesaplama işlemleri, kişinin çalışma yaşamının başından itibaren yapılarak emekli aylığının ne kadar olacağı belirleniyor. EYT statüsünde olanlar için emeklilik yaşının 18 yaş olarak kabul edildiği ve emeklilik başlangıcının 18 yaşın dolduğu tarih olduğu ifade ediliyor. Ancak önceki yıllara ait sigorta başlangıç tarihleri ve prim ödemeleri de emekli aylığı hesaplamasında dikkate alınıyor.