Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Adana'da yaşayan bir çiftin boşanma davasında verdiği kararla dikkat çekti. Eşinden habersiz kredi çekerek evlerine haciz gelmesine neden olan kocanın tam kusurlu olduğuna hükmeden Yargıtay, manevi tazminat ödemesine hükmetti.

YÖK Başkanı: İlk 500'deki üniversite sayımızı 10'a çıkarmayı hedefliyoruz YÖK Başkanı: İlk 500'deki üniversite sayımızı 10'a çıkarmayı hedefliyoruz

Adana'da yaşayan G.L. ve K.L. çifti, evlilik birliklerinin temelden sarsıldığı gerekçesiyle karşılıklı boşanma davası açtı. G.L., eşi K.L.'nin kendisinden habersiz kredi çekerek borçlandığını ve bu nedenle eve haciz geldiğini belirtti. Yerel mahkemenin verdiği kararın ardından boşanmaları gerçekleşen çiftin dosyası, Adana Bölge Adliye Mahkemesi'nin onayından sonra Yargıtay'a ulaştı. G.L.'nin kusur belirlemesi ve maddi tazminat miktarı ile K.L.'nin davasının reddi yönündeki temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay, bozma kararı verdi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik haklarına saldırıya uğrayan tarafın kusurlu olan kişiden manevi tazminat isteyebileceğini belirtti. K.L.'nin eşinden habersiz kredi çekip eve haciz gelmesine neden olduğu için tam kusurlu olduğuna hükmeden Yargıtay, tazminat ödemesi gerektiğini belirtti. Kararda, "Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda, eşinden habersiz borçlanarak ve kredi çekerek hakkında icra takibi yapılmasına ve eve haciz gelmesine sebebiyet veren erkek tamamen kusurlu olup, erkeğin bu davranışları aynı zamanda kadının kişilik haklarına saldırı teşkil eder niteliktedir. Öyleyse tarafların ekonomik ve sosyal durumları, fiilin ağırlığı ve hakkaniyet kuralları gözetilerek davacı karşı davalı kadın yararına uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir" denildi.