Günlük kiralık ev sahipleri, yasal kısıtlamaları aşmak ve daha fazla gelir elde etmek adına yeni bir yöntem buldu: Saatlik kiralama. Henüz belge almayan fırsatçılar, ilan oyunuyla müşteri çekiyor. Saati 100 TL'ye konut pazarlayanlar olduğu gibi, hafta sonları için farklı fiyatlar talep edenler de var. Ancak, bu pratik, turizmciler ve uzmanlar arasında endişe yaratıyor.

Fırsatçılar Belgeyi Arkadan Dolaşıyor

Geçtiğimiz aylarda yasalaşarak yürürlüğe giren günlük kiralık ev düzenlemesine karşı çıkan fırsatçılar, ilan platformlarında 'günlük kiralık' adı altında saatlik kiralama yapmaya başladı. Online platformlarda "1+0 daire 100 TL", "1+1 200 TL" başlıkları altında ilanlar girilen konutlarda, saatlik kiralama yapılmaktadır.

Turizmciler, saatlik kiralamaların genellikle havalimanı otelleri dışında yapılmadığını ve bu durumun gayri meşru eylemlere yol açabileceğini vurguluyor. Belgenin 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale geldiğini belirten sektör oyuncuları, "Bazı kişi ya da firmalar, daha fazla para kazanmak için bu tür yollara başvuruyor" diyor.

Kimlik İbrazı Zorunluluğu ve Güvenlik Riskleri

Günlük kiralama yapan bazı firmalar, 'Turizm Konutu' belgesini bahane ederek konaklama yapmak isteyenlerden kimlik bilgilerini talep etmeye başladı. Ancak uzmanlar, bu belgenin talep edilmesinin, kimlik bilgilerinin yanlış kişilerin eline geçebileceği endişesini beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor.

İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde 28 polis yaralandı İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde 28 polis yaralandı

Farklı Fiyatlandırma Stratejileri

İstanbul'dan İzmir'e, Ankara'dan Bursa'ya kadar birçok şehirde online platformlarda günlük kiralık adı altında saatlik kiralama yapan yüzlerce ilan bulunuyor. İlanlarda farklı fiyatlandırma stratejileri dikkat çekiyor. Bazı firmalar, saatlik fiyatlar üzerinden konutlarını kiraya verirken, bazıları hafta içi ve hafta sonu için farklı tarifeler uyguluyor.

Yasal Düzenleme Sonrası Ev Sahipleri Çekiliyor

Günlük kiralık evlerle ilgili düzenleme sonrasında, yasal korkular yaşayan bazı ev sahipleri, sistemden çekilmeye başladı. Onbinlerce konutun günübirlik kiralama sisteminden çıktığı belirlendi. Düzenleme ile birlikte, bir evi 100 günden kısa süreli kiraya verecek ev sahipleri, izin belgesi almak zorunda. İzin belgesi olmadan kiralama yapanlar, cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor.

Uzmanların Çağrısı: Üyelik İçin Belgeler Şart Olmalı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, günlük kiralık ilanlar için Turizm Konutu belgesinin alınma zorunluluğunu vurguluyor. Akdoğan, üye olmak için belge ibraz edilmesi gerektiğini savunarak, "Turizm konaklamaları için ayrı segment açılmalı, böylece ilanlarda karışıklık önlenir" dedi.