Ev hanımları için emeklilik düzenlemesi üzerinde çalışmalar sürerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın son açıklamalarına göre sürecin hızlandığı ve 2024 yılı içerisinde meclise sunulacağı bilgisi paylaşıldı. 

Diyanet, 'Suudi Arabistan'da makam aracı' iddiasını yalanladı Diyanet, 'Suudi Arabistan'da makam aracı' iddiasını yalanladı

Yeni banka, yeni imkanlar

Aile ve Gençlik Bankası kurulması planlanan düzenlemeler arasında yer alıyor. Bu yeni bankanın faaliyete geçmesiyle birlikte evlilik kredisi imkanlarının yanı sıra, ev hanımlarına yönelik emeklilik prim desteği de sağlanacak. 

Prim ödemelerinde büyük kolaylık

Mevcut sistemde, isteğe bağlı emeklilik başvurusunda bulunanlar her ay 4 bin 292 TL prim ödemesi yapmak zorunda. Fakat yeni düzenlemeyle ev hanımları için bu tutarın sadece üçte biri talep edilecek. Bu, aylık 292 TL yerine sadece 2862 TL ödeme yapılması anlamına geliyor. Devlet, kalan 1430 TL'lik kısmı karşılayacak. Yıllık bazda hesaplandığında, ev hanımlarının emekli olabilmek için yapacakları toplam ödeme 34 bin 344 TL olacak ve devlet bu tutara 17 bin 160 TL destek verecek. Unutulmamalıdır ki, bu rakamlar her yıl asgari ücret artışına göre güncellenecek.

Emeklilik maaşı nasıl belirlenecek?

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle emekli olan ev hanımları, en düşük emekli maaşı üzerinden maaş almaya hak kazanacaklar. Bu, birçok ev hanımının sosyal güvenceye kavuşmasını sağlayacak önemli bir adım olarak görülüyor.

Başvuru süreci ne zaman başlayacak?

Çalışma Bakanlığı, ev hanımlarına yönelik emeklilik düzenlemesinin 2023 yılı bitmeden hayata geçirileceğini açıkladı. Başvuruların ise Aralık ayında alınmaya başlanması planlanıyor. Bu yeni düzenleme, ev hanımlarının sosyal güvence sistemine daha kolay erişimini sağlayarak, onların ekonomik ve sosyal anlamda daha güçlü bir konuma gelmelerine yardımcı olacak.