Güncel

Esnafa EYT Kapısı Açılıyor! İşte Şartlar ve Detaylar

Türkiye'de emeklilik sistemiyle ilgili yeni bir düzenleme gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının 7200'e düşürülmesi için çalıştıklarını açıkladı.

Abone Ol

Türkiye'de emeklilik sistemiyle ilgili yeni bir düzenleme gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının 7200'e düşürülmesi için çalıştıklarını açıkladı. Bu düzenleme, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda umutlu bekleyiş içinde olan binlerce küçük esnafı ilgilendiriyor.

İşte düzenleme hakkında bilinmesi gerekenler:

Bağ-Kur Prim Gün Sayısı Düşüyor: Bağ-Kur prim gün sayısı 7200'e indirilecek. Bu, daha önce 9 bin gün olan prim koşulunun azaltılması anlamına geliyor.

Küçük Esnaflar Kapsamda: Düzenlemeden sadece Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı küçük esnaf yararlanabilecek. Bu kapsamda bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük işletme sahipleri de yer alacak.

Büyük İşletme Sahipleri Hariç: Büyük işletme sahipleri, şirket sahipleri ve bilanço esasına göre defter tutanlar yasal düzenlemeden faydalanamayacak.

Prim İndirimi: 7200 günü tamamlayanlar için prim indirimi yapılacak. Bu, küçük esnafların emeklilik hakkını elde etmelerini kolaylaştıracak.

Erken Emeklilik: Sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ve gerekli koşulları taşıyan Bağ-Kur'lular, erken emeklilik hakkına sahip olabilecekler.

Prim İadesi: Prim günü 7200'ü aştığında fazladan ödenen prim geri talep edilemeyecek.

Emeklilik Yaşı: 7200 prim gününü tamamlayan Bağ-Kur'luların normal emeklilik yaşı kadınlar için 58, erkekler için 60 olacak.

Düzenleme, yaklaşık 1 milyon esnafı ilgilendirmekte olup, detayları netleşmesiyle birlikte küçük esnaflar için erken emeklilik kapısını açabilir.