Kovid-19'da Son Durum: Vakalar Artıyor mu?

Prof. Dr. Alper Şener, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi olarak, son üç aydaki global Kovid-19 vaka sayısında yaklaşık yüzde 80 artışın olduğunu vurguladı. Fakat Türkiye'deki vaka sayısına dair bir artıştan bahsetmek pek mümkün değil. Eris varyantı için Şener, "Türkiye'de bu alt grup varyantla ilgili bir geri bildirim henüz yok. Sahada gördüğümüz; acil servis başvurularında, test pozitifliğinde veya yoğun bakımda yatan vakalarda herhangi bir artışın olmadığı yönünde." dedi.

Hibrit Aşı: Türkiye'nin Koruma Kalkanı mı?

Türkiye, aşı stratejisi olarak hibrit aşılama yöntemini benimsedi. Şener'in açıklamalarına göre bu strateji, varyantların yayılımına engel olabilecek nitelikte. Hibrit bağışıklık, mRNA ve inaktif aşılarının kombine uygulanmasını içeriyor. Bu yaklaşımın, alt grup varyantlarına karşı daha geniş bir koruma yelpazesi sunduğunu biliyoruz. Şener, İngiltere ve ABD'nin tek tip aşılama stratejisi benimsediğine dikkat çekerek, "Bu ülkelerdeki vakalardaki artışı veya aşıdan kaçan varyantları buna bağlayabiliriz ancak kesin yorumlar için erken." dedi.

Ayrıca, Türkiye'deki okulların açılmasının ardından büyük şehirlerde Eris varyantının gözlemlenebileceğini belirtti.

Eris Varyantı: Belirtileri Ne?

Eris varyantının belirtileri, diğer Kovid-19 belirtileriyle benzerlik gösteriyor: burun akıntısı, burun tıkanıklığı, eklem ağrısı, göz arkası ağrısı, kuru öksürük ve halsizlik. Şener, bu semptomları yaşayanların mutlaka Kovid-19 PCR testi yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Kiralarda yüzde 25 zam sınırlaması devam edecek mi? Mehmet Şimşek açıkladı! Kiralarda yüzde 25 zam sınırlaması devam edecek mi? Mehmet Şimşek açıkladı!

Eris: Dünya Sağlık Örgütü'nün Gözünde

9 Ağustos'ta Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı raporda, Eris varyantının "izlenmesi gereken varyant" olarak sınıflandırıldığına dikkat çekildi. Mevcut verilere dayanarak, Eris'in küresel bir tehdit oluşturma riski diğer varyantlarla benzer bir seviyede görülüyor.