Recep Tayyip Erdoğan, Aile ve Nüfus On Yılı Programı kapsamında yaptığı açıklamada Türkiye’de doğurganlık hızındaki düşüşe dikkat çekerek mevcut tablonun endişe verici olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğurganlık oranının 2017’den itibaren nüfusun yenilenme seviyesi olan 2,1’in altına indiğini hatırlatarak, 2024 yılında bu oranın 1,48’e kadar gerilediğini, 2025 yılında ise daha da düşmesinin beklendiğini ifade etti.

YÖK’ten Geleceğin Mesleği Olacak Çevre Alanında 4 Yeni Ön Lisans Programı
YÖK’ten Geleceğin Mesleği Olacak Çevre Alanında 4 Yeni Ön Lisans Programı
İçeriği Görüntüle

“Evlilik yaşı yükseliyor, boşanma artıyor”
Türkiye’de demografik yapıyı etkileyen temel unsurlara değinen Erdoğan, evlilik yaşının yükseldiğini ve boşanma oranlarının arttığını belirtti. Bu gelişmelerin doğrudan doğurganlık hızını aşağı çektiğini vurguladı.

Erdoğan, yaşanan sürecin sadece Türkiye’ye özgü olmadığını, Avrupa’dan Uzak Doğu’ya kadar birçok ülkenin benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Beş stratejik öncelik açıklandı
Aile ve Nüfus On Yılı Programı kapsamında belirlenen yol haritasına da değinen Erdoğan, nüfus politikalarına yön verecek beş temel başlığı açıkladı:

  • Aile kurumunun ve nesillerin korunması
  • Evliliğin teşvik edilmesi
  • Doğurganlık hızının artırılması
  • Gençlerin nitelikli yetiştirilmesi ve yaşlı refahının güçlendirilmesi
  • Kırsal kalkınma ve nüfusun dengeli dağılımı

“Türkiye hâlâ daha genç”
Türkiye’nin demografik yapısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, ortanca yaşın yaklaşık 35 seviyesinde olduğunu, bu rakamın Avrupa’da 45 civarında seyrettiğini belirtti. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne kıyasla daha genç bir nüfusa sahip olduğunu ancak bu avantajın korunması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile yapısının güçlendirilmesi ve nüfus artışının desteklenmesine yönelik adımların önümüzdeki dönemde daha da hızlandırılacağını ifade etti.