Türkiye ve Yunanistan arasında yaz mevsimi sonunda bir kez daha sular ısındı, Türk savaş uçaklarına radar kilidi atılmasıyla tırmanan gerilim Ege Denizi'nin doğundaki adalara silah taşıyan savaş gemilerinin görüntülenmesiyle yeni bir boyuta taşındı.

Tam da bu atmosferde, Türkiye ve Yunanistan liderleri, Fransa'nın öncülüğünde ilk kez bir araya gelen Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi için Prag'a gitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Kiryakos Miçotakis, 44 ülkenin bir araya geldiği zirvede aynı salonda bulundu. Yunan medyası, Erdoğan ve Miçotakis'in zirve sırasında bir kez bile birbirlerine bakmadığını yazdı.

Amerikan New York Times gazetesi ise, zirvenin kapanış yemeğinde Türkiye ve Yunanistan arasında kopan fırtınayı Steven Erlanger imzasıyla aktardı.

Habere göre, Prag'daki yemekte kürsüye çıkan Yunan Başbakan Miçotakis salondaki Avrupalı liderlere sesleniyordu. Yunan Başbakan'ın Türkiye'yi hedef alan cümleler kurması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan Miçotakis'in sözünü kesti ve bağırmaya başladı.

Haberini bir Avrupalı diplomat ve iki üst düzey Avrupalı yetkiliye dayandıran New York Times'a göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan kapanış yemeğini terk etmeden önce Yunan muhatabı ve Avrupa Birliği'ne sert suçlamalarda bulundu.

SALONDA SOĞUK RÜZGARLAR

Haberde, Erdoğan Miçotakis'i Ege Denizi'nin doğusundaki adalara ilişkin anlaşmazlıkların çözümü konusunda iki yüzlülükle suçladı. Türk lider, Avrupa Birliği'ni ise Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın tarafında olmakla eleştirdi.

Steven Erlanger'in haberindeki en dikkat çekici detay, Erdoğan ve Miçotakis arasında tartışma yaşanırken diğer Avrupalı liderler şaşırmış ve sinirli bir şekilde yemeklerini bitirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemekte yaşananlara dair yaptığı açıklamada Yunan Başbakanı Miçotakis'in protokol kurallarını bilmediğini ifade etmişti:


"Beyefendi konuşmadan çok rahatsız olmuş. Rahatsız olduğu için de – aslında bu tür yemek adabına terstir, kimden izin aldı, nasıl yaptı bilmiyorum, herhalde başkandan almıştır izni – orada çıktı, bir konuşma yaptı. Kendisine bizim biraz ağır gelecek ifadeler kullandığımızı söyledi, aslında ağır bir şey de yoktu ve olması gereken yerde değiller, hala bunların biliyorsunuz bütün politikaları yalan üzerine kuruludur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin sonundaki basın toplantısında ise kendisine soru yönelten bir Yunan muhabire yanıt vermişti. Yunan gazeteciden gelen 'Bir gece ansızın gelebiliriz' derken Yunanistan'a saldırabiliriz mi demek istiyorsunuz?' sorusunu Erdoğan, "Aslında anlamışsın" diyerek yanıtladı.

New York Times'a basın toplantısında yaşananları 'Erdoğan'ın Yunanistan'a karşı parlaması' olarak niteledi, 'Bir gece ansızın gelebiliriz' diyerek NATO üyesi Yunanistan'ı işgalle tehdit ettiğini ileri sürdü.

NYT'nin haberine göre, her ikisi de on yıllardır NATO üyesi olan Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilim, halihazırda zaten zorlu bir süreçten geçen Avrupa'nın birliği koruma çabalarına şimdi yeni bir zorlu boyut tehdidi ekliyor. Haberde, Avrupa'nın şu anda Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve birikmiş ekonomik sorunlarla yüzleştiğinin altı çizildi.

Yunan medyası, New York Times'ın haberini geniş şekilde sayfalarına taşıdı. Kathimerini, 'New York Times: Erdoğan seçimlere doğru Yunanistan'la tansiyonu yükseltiyor' başlığını atarken, To Vima da benzer bir başlığı tercih etti: 'New York Times: Seçimler yaklaşırken, Erdoğan Yunanistan'la gerilimi artırıyor.'