Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Temmuz ayında enflasyon yüzde 9,49 artarak, 1,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Merkez Bankası tarafından yayımlanan rapora göre, enflasyondaki bu sert yükselişte vergi artışları, Türk lirasının değer kaybı ve ücret artışları etkili oldu. Ayrıca, akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş ve gıda fiyatlarındaki önemli artış da enflasyonun artmasında etkili oldu.

Merkez Bankası, temmuz enflasyonundaki yükselişin nedenlerini sıralayarak, "Tüketici fiyatları temmuz ayında yüzde 9,49 oranında yükselişle tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış kaydetti. Yıllık enflasyon da 9,62 puan artarak yüzde 47,83 seviyesine yükseldi. Bu gelişmede, vergi ile yönetilen-yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışları yanında, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışları etkili oldu" şeklinde açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Yarın Toplanıyor! İşte Gündemdeki Konular Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Yarın Toplanıyor! İşte Gündemdeki Konular

Raporda ayrıca, enerji grubu fiyatlarındaki artışın vergi ayarlamaları, döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle yükselen akaryakıt kalemiyle birlikte diğer alt gruplarda da yüksek artışlara neden olduğu belirtildi.

Temel mal grubu enflasyonunda, kur geçişkenliği yüksek ve hızlı olan dayanıklı tüketim mallarının belirleyici olduğu ifade edilen raporda, hizmet grubu fiyatlarının da alt gruplara yayılarak güçlendiği ve gıda fiyatlarının taze meyve ve sebze grubu öncülüğünde önemli ölçüde yükseldiği vurgulandı.

Üretici fiyatları da bir önceki aya kıyasla yüksek bir aylık artış kaydettiği raporda belirtilirken, aylık artış oranlarının B ve C göstergelerinde de belirgin şekilde yükseldiği ve göstergelerin yıllık enflasyonlarının arttığı ifade edildi.