Uzman İsim, Kur Konusunda Uyarıda Bulundu! Serbest Piyasa Çağrısı Yaptı Uzman İsim, Kur Konusunda Uyarıda Bulundu! Serbest Piyasa Çağrısı Yaptı

2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) ile Türkiye'nin emeklilik sistemi baştan sona değişiyor. BES Otomatik Katılım Sistemi, yeni bir dönüşüme uğrayarak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne dönüşüyor. Bu sistem, emeklilikte çift maaş hakkını getiriyor ve çalışanların geleceğini güvence altına alıyor. Emeklilik yaşı ve katkılar da değişiyor. Çalışan adına ödenen katkılar bireysel fon hesabında birikerek emeklilik döneminde gelir kaybını telafi edecek. Kıdem tazminatı ise artık bu fonun bir parçası olarak kabul edilecek, böylece emeklilikte çift maaşın kapıları aralanmış olacak. İşverenler de bu sisteme katkı sağlayarak çalışanların emeklilik döneminde daha güvende olmalarını destekleyecekler. Türkiye'nin emeklilik sistemi, bu köklü değişikliklerle geleceğe daha güçlü bir şekilde hazırlanıyor.

İşte OVP'nin getirdiği emeklilikle ilgili başlıca yenilikler;


Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Geliyor:

  • OVP'ye göre, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Otomatik Katılım Sistemi, işverenlerin de katkısıyla ikinci basamak bir Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne dönüşecek. Bu adım, emeklilikte çift maaşın kapısını aralıyor.
  • Yeni sistem, emeklilik yıllarında yaşanacak gelir kaybını telafi edecek ve çalışma dönemindeki yaşam standartlarını koruyacak. 2024'ün son çeyreğinde yürürlüğe girecek.

Emeklilik Yaşı ve Katkılar Değişiyor:

  • Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için emeklilik yaşı 60 olarak belirlendi. Artık emekli olmak için belirli bir çalışma süresi şartı aranmayacak.
  • Çalışan adına ödenen katkılar, bireysel fon hesabında birikecek ve emekli olduğunda bu fon, çalışanın emekli maaşına dönüşecek.
  • Kıdem tazminatı, yeni sistemde kıdem tazminatı fonu gibi bir yapı oluşturularak, BES fonu ile birleştirilecek. Bu birikimler, özel şartlar dışında kullanılmayacak.

İşveren Katkılı Sistem:

  • İşveren, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne çalışanın hesabına tamamlayıcı emeklilik primi ve tazminat ödemesi olarak para aktaracak.
  • SGK primleri kesilmeyecek ve SGK emeklilik hakkı devam edecek. Böylece çalışanlar, hem SGK'dan emekli maaşı alacak hem de yeni sistemde biriken paralarını toplu olarak ya da maaş olarak alabilecekler.