Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, son 21 yılda en düşük işçi emeklisi aylığının 29 kat, asgari ücretin ise yaklaşık 62 kat arttığını belirterek, taban aylıkların asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istedi. Ergün, asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla yüzde 34 artışla net 11 bin 402 lira olarak uygulanacağını hatırlattı.

Çöl tozu 1 hafta etkili olacak: En çok etkilenecek yerler belli oldu Çöl tozu 1 hafta etkili olacak: En çok etkilenecek yerler belli oldu

2002 yılı Aralık ayında asgari ücretin 184 lira olduğunu ifade eden Ergün, geçen 21 yılda bu rakamın yaklaşık 62 kat arttığını ve şu anda en düşük işçi emeklisi aylığının 257 lira olduğunu belirtti. Emekli aylıklarının zaman içinde asgari ücrete kıyasla gerilediğini vurgulayan Ergün, 2002 yılında asgari ücretin en düşük işçi emeklisi aylığının yüzde 71,5'ine denk geldiğini ancak bugün en düşük işçi emeklisi aylığının asgari ücretin oldukça altında olduğunu dile getirdi.

Ergün ayrıca, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 lira olduğunu ancak yeni asgari ücretin 3 bin 902 lira daha yüksek olduğunu ifade etti. Yapılan aylık artışların emeklileri enflasyonun etkilerinden koruyamadığını belirten Ergün, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarının 2008'den sonra azalmaya başladığını ve giderek asgari ücretin altına düştüğünü söyledi. Ergün, milyonlarca emeklinin en düşük aylıkla geçinmek zorunda kaldığını ve adaletsizliğin giderilmesi için aylık bağlama sisteminin düzenlenerek emeklilerin taban aylıklarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini talep ettiklerini belirtti.